Hlavní obsah

Kvůli Zákoníku práce hrozí strojvůdci další stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Těsně po schválení nového Zákoníku práce (ZP) dali najevo svou nespokojenost zástupci odborářů z Federace strojvůdců. Těm se nelíbí, že by podle nich byly malé odborové organizace znevýhodněny vůči Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS). Strojvůdci hrozí neomezenou stávkou. Potvrdil to jejich mluvčí Libor Poláček.

Článek

Ve Sněmovně v pátek ZP podpořili zejména poslanci KSČM a ČSSD. Nyní ji posoudí prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Strojvůdci kvůli pracovnímu kosexu nedávno půl hodiny stávkovali. Podle odhadů protest zasáhl pět procent vlakových spojů. [celá zpráva]

"Pokud nedojde k nápravě (v TP), přistoupíme k dalším nátlakovým a protestním akcím. Příští stávka už nebude výstražná, ale časově neomezená!" uvedl Poláček.

Federace strojvůdců nesouhlasí s tím, aby zaměstnavatelé mohli vyjednávat jen s nejsilnější odborovou organizací, pokud se zástupci zaměstnanců mezi sebou nedohodnou. Podle ní je toto ustanovení diskriminační a protiústavní. Stejný názor mají i další menší odborové a profesní organizace. Nejsilnější odborovou organizací na železnici je Odborové sdružení železničářů.

Federace se chystá obrátit na prezidenta Václava Klause a požádat ho o to, aby zákoník nepodepsal. Dalším možným krokem je podle Poláčka podání ústavní stížnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám