Hlavní obsah

Kvůli Ukrajině zasedne Bezpečnostní rada státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli eskalaci situace na východní Ukrajině zasedne ve středu Bezpečnostní rada státu (BRS). Po úterním velitelském shromáždění to uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Rusko nemá mandát diktovat suverénním zemím, kam mají patřit,“ uvedla ministryně k přesunům ruské armády na území separatistických republik vzniklých na východě Ukrajiny. Ty se Rusko rozhodlo uznat.

„Prostor k diplomatickým jednáním se stále zužuje,“ konstatoval k poslednímu vývoji náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

Černochová připomněla, že NATO je připraveno posílit východní křídlo. Česká republika má momentálně vojáky v Litvě a Lotyšsku a podle plánu by měly české stíhačky hlídat nebe nad Pobaltím. Rovněž jsou aktivizovány jednotky rychlé reakce.

Pavel: Jestli se Putin rozhodl potrestat zlobivou Ukrajinu, jednat už nebude

Zahraniční

„Aliance má připravené obranné plány a mechanismy, aby bránila své území a své státy. Pokud k této situaci dojde, tato opatření budou aktivována a reakce zemí NATO bude v takovém případě velice rychlá,“ dodal Opata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám