Hlavní obsah

Kvůli Prymulově dopisu může ČR hrozit arbitráž

Právo, ČTK, tin

Exministr zdravotnictví Roman Prymula mohl ještě jako náměstek zadělat na arbitráž proti Česku. Skupina Praha Vaccines, za jejíž zájmy podle serveru Seznam zprávy v roce 2018 lobboval u Světové zdravotnické organizace (WHO), zažalovala vládu a ministerstvo, které znemožnilo, aby společnost vyráběla v Bohumili u Prahy vakcínu proti dětské obrně. A firma argumentuje právě dopisem Prymuly organizaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Prymula ještě v době, kdy byl náměstkem na ministerstvu zdravotnictví. V pozadí tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Žalobu na vládu a ministerstvo zdravotnictví podala Praha Vaccines, která nyní patří společnosti Novavax, loni v prosinci. Prymula v dopise bez vědomí tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) oznámil WHO, že firma má pro výrobu vakcíny proti dětské obrně veškerá oprávnění pro práci s nebezpečnými viry, tedy že má tzv. status Polio Essential Facility.

Miliardové ztráty

Prymulovo tvrzení ale nebylo pravdivé, a vláda proto výrobu vakcíny firmě loni neschválila. Praha Vaccines to napadá a argumentuje mj. Prymulovým dopisem.

„Legitimní očekávání žalobce bylo mj. založeno na dopise ministerstva adresovaném WHO ze dne 22. května 2018, kterým prof. Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči, informuje WHO o existenci žalobce jako o Polio Essential Facility v ČR,“ píše se v žalobě.

Prymula bude Babišovým poradcem na úřadu vlády

Domácí

Podle serveru Seznam Zprávy může věc dospět až k mezinárodní arbitráži, která by v případě prohry pro ČR mohla znamenat miliardové ztráty. Resort zdravotnictví uvedl, že navrhl žalobu zamítnout, dál se nechtěl vyjadřovat.

„O žádné žalobě nevím a nebudu vám odpovídat,“ napsal nejdříve serveru Prymula. Autorství dopisu dříve přiznal, byla to podle něj standardní komunikace náměstka. Právě tato kauza přiměla exministra Vojtěcha, aby nařídil bezpečnostní prověrky náměstků, tu ale Prymula nedostal.

Prymula: Jsem soukromá osoba a ochranka u mě končí

Domácí

Později se přece jen vyjádřil a uvedl, že v dopise pro WHO reagoval na žádost, která ministerstvu přišla od Praha Vaccines do datové schránky. Podle svých slov v dopise nenapsal, že firma má status „Polio Essential Facility“/PEF a může tedy manipulovat s virem dětské obrny.

Reklama

Výběr článků

Načítám