Hlavní obsah

Kvůli prodeji masky Hitlera obchod v Karmelitské skončil, Praha 1 mu vypověděla smlouvu

– Praha
Novinky, jas

Praha 1 se rozhodla zakročit proti jednomu z obchodů, v němž bylo možné koupit masku Adolfa Hitlera. Na nabízené zboží upozornil na svém Twitteru německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. Radnice při následné kontrole zjistila, že prodejce nedodržuje nájemní smlouvu. Radní proto schválili její výpověď.

BEZ KOMENTÁŘE: V centru Prahy se prodávají masky HitleraVideo: Novinky

 
Článek

Praha 1 vyslyšela podněty občanů i jednoho ze zastupitelů, kteří na sortiment jednoho z obchodů v Karmelitské poukázali. V nabídce měl mimo jiné i masku nacistického válečného zločince. Do provozovny proto poslala o víkendu kontrolu. Ta zjistila, že nabízené zboží nekoresponduje s tím, co se uvádí v nájemní smlouvě.

„Popsaný účel nájmu dané provozovny obsahoval prodej předmětů vyráběných v chráněných dílnách, předměty představující tradiční pražskou kulturu a kulturu české země, jako jsou historické obrázky či různé upomínkové předměty s tematikou Prahy,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková. Obchodník podle smlouvy mohl nabízet také tisk, tabákové výrobky, jízdenky na MHD a alkoholické a nealkoholické nápoje.

Kdo si hraje na Hitlera? Německý velvyslanec nechápe, proč v Praze narazí na masku führera

Domácí

Radní pro majetek David Bodeček (Piráti) kvůli nesrovnalostem v pondělí navrhl vypovězení smlouvy, což radní schválili. Na nájem prodejny teď radnice vypíše nové výběrové řízení. Ve spolupráci s magistrátem chce také připravit nová pravidla, která zohledňují větší potřebu místních občanů.

„Přiznejme si, že některé obchody jsou pro pražskou památkovou rezervaci opravdu ostuda – a snažíme se to konečně řešit. Byl bych rozhodně rád, kdyby úroveň suvenýrů nabízených turistům byla mnohem vyšší, než co vídáme v některých obchodech dnes,“ doplnil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě).

Vedle toho se prodejem masek Adolfa Hitlera zabývá i policie, která prověřuje, zda nejde o trestný čin. Jak Novinky zjistily, masky se prodávaly i v jiných provozovnách a jsou k mání také na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám