Hlavní obsah

Kdo si hraje na Hitlera? Německý velvyslanec nechápe, proč v Praze narazí na masku führera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevkusnost některých suvenýrů, které jsou nabízeny v centru Prahy, začíná být na pováženou. Vedle beranic se srpem a kladivem, ruských bábušek a kýčovitých nesmyslů se objevuje například latexová maska Adolfa Hitlera, což zaskočilo německého velvyslance v Praze Christopha Isranga.

BEZ KOMENTÁŘE: V centru Prahy se prodávají masky HitleraVideo: Novinky

 
Článek

„Češi za nacistického režimu tolik trpěli. Proč se teď v centru Prahy prodává takový odpad?” podivil se ambasador a připojil fotku jednoho z obchodů, kde lze masku nacistického válečného zločince koupit.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidovecký poslanec Jan Bartošek se chtěl na celou záležitost dotázat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který obratem oznámil, že policie se záležitosti již věnuje.

„Mohu potvrdit, že policisté se případem prodeje masek zabývají a zjišťují, zda v této souvislosti nedošlo ke spáchání trestného činu,“ řekla Novinkám mluvčí policie Eva Kropáčová.

Prodavač: Mě zajímají peníze

Bulharský prodavač obchodu v Karlově ulici, který masku rovněž nabízí, uvedl, že masky se ani moc dobře neprodávají.

Praha zakáže obří pandy i bublináře

Domácí

„Většinou jich prodám tak 10 za měsíc, někdy i Hitlera. Pár měsíců zpátky si jeden Němec koupil dokonce tři najednou,” uvedl. Problém v tom podle svých slov nevidí.

„Mně je to jedno, legální to je, já jen beru peníze,” osvětlil svůj pohled.

Foto: Novinky

Maska Hitlera

Koupit Hitlerovu masku lze i na internetu, kde ji za ceny kolem 800 korun nabízí hned několik e-shopů.

„Vysoce kvalitní celohlavová maska Adolfa Hitlera z velmi měkkého latexu. Materiál je tak jemný, že při nasazení maska těsně doléhá na váš obličej a je schopná přenést i grimasy, které pod maskou provádíte,” lákají stránky potenciální kupce.

Hrnky a trička se prodávají dál

Před dvěma lety vzbudilo rozruch vydavatelství Naše vojsko, když vyšlo najevo, že prodává trička a hrnky s Hitlerovou podobiznou. Ty ostatně nabízí i nadále s tím, že jde o sběratelskou edici.

Nakladatelství prodávalo trička a hrnky s Hitlerem. Chtělo vyhovět zákazníkům

Domácí

Jak již dříve připomněl odborník na extremismus Miroslav Mareš, podobné počiny totiž nemusí být posouzeny jako trestné, pokud se nepodaří prokázat úmysl propagovat neonacismus nebo mu vyjadřovat sympatie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám