Hlavní obsah

Kvůli pálení trenek na Hradě udělila inspekce životního prostředí napomenutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Červnové pálení velkých rudých trenek v areálu Pražského hradu prověřila Česká inspekce životního prostředí a ve středu kvůli němu udělila napomenutí. Uvedl to server iRozhlas.

Zeman na Hradě spálil červené trenýrkyVideo: ČTK

 
Článek

Červené trenky spálili hasiči, kterým je předal prezident Miloš Zeman. Ti je do ohně dali na pokyn hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Stalo se tak před zraky novinářů, které na místo Hrad sezval, aniž by jim dopředu řekl, že půjde o happening. [celá zpráva]

Na inspekci se den po pálení trenek obrátil anonym s podezřením, že mohl být porušen zákon o ochraně ovzduší. Podle zákona lze na otevřeném ohništi pálit pouze suché rostlinné materiály, které nejsou chemicky znečištěny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident páli na Hradě červené trenky

Hrad byl o prověřování inspekce informován, není ale jasné, proti komu konkrétně bylo vedeno. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček sdělil, že nebude poskytovat žádný komentář, dokud se s rozhodnutím neseznámí.

Podle zákona se napomenutý subjekt či osoba může do 15 dnů odvolat.

Konec spodního prádla v politice 

V roce 2015 vyvěsila obří červené trenky nad Pražským hradem [celá zpráva] skupina Ztohoven. Označila je za „zástavu muže, který se nestydí“. Od té doby symbol použili i mnozí další kritici Zemanova pojetí prezidentského úřadu.

Zeman na červnové akci řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny věcných argumentů a vysvětloval, že aktem chce dokumentovat svůj názor, že čas spodního prádla v politice už skončil.

Své odpůrce zjevně nepřesvědčil, trenky se od té doby objevily mimo jiné v londýnské galerii nebo na himálajské šestitisícovce.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman na Hradě spálil červené trenýrky

Prezident Miloš Zeman svolal na čtvrteční odpoledne novináře na tiskový brífink. Téma nebylo dopředu avizováno. Nakonec se ukázalo, že hlava státu svolala...

Výběr článků

Načítám