Hlavní obsah

Kvůli aférám z armády odcházejí tři generálové

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Takové personální zemětřesení generální štáb dlouho nezažil. Kvůli aférám v armádě musí odejít tři vysoce postavení generálové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

„K 31. prosinci 2009 ukončí služební poměr v AČR generálmajor Josef Prokš, generálmajor Jiří Halaška a generálmajor Josef Sedlák,“ sdělila Právu Jana Růžičková z generálního štábu. Dodala, že z armády odcházejí na vlastní žádost.

Halaška odešel kvůli skandálu s nošením znaků jednotek SS českými vojáky v Afghánistánu. Na pochybení žateckých vojáků Jana Čermáka a Hynka Matonohu, kteří nosili erby jednotek SS na helmách, se přišlo před měsícem. Vojáci byli ihned propuštěni z armády. Mimo službu byl postaven také jejich velitel z afghánské mise Petr Procházka.

„Existuje velitelská odpovědnost, to není jen o vojácích v misích a jejich nadřízeném, je tady velitelská struktura a generální štáb,“ řekl Barták. Podle něj velitelé čelí podezření, že o chování vojáků věděli a snažili se celou věc ututlat.

Generála Prokše ve funkci 1. zástupce náčelníka Generálního štábu vystřídá brigádní generál a velitel Pozemních sil Miroslav Žižka. Generála Halašku na pozici zástupce náčelníka Generálního štábu nahradí brigádní generál Aleš Opata. Generála Sedláka na postu vojenského představitele ČR u NATO v belgickém Monsu vystřídá brigádní generál Petr Pavel.

Vzhledem k tomu, že generálové odejdou na vlastní žádost a nebudou na hodinu propuštěni jako Čermák a Matonoha, dostanou statisícové odchodné (jejich plat se pohybuje nad 60 tisíc, odchodné může být zhruba desetinásobek podle odsloužených let) a také výsluhový příspěvek, který v jejich případě může přesáhnout i dvacet tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám