Hlavní obsah

Kuřim čelí ničivé invazi nutrií

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie má králíky a Kuřim na Brněnsku zase nutrie. V obou případech jde o živočišné druhy, které se dostaly na místa, na nichž nemají co dělat, jejich zástupci se přemnožili a začali ničit své okolí.

Foto: MěÚ Kuřim

Nutrie na říčce Kuřimce.

Článek

Jak se nutrie na tok říčky Kuřimky a přilehlého Lučního potoka před třemi roky dostaly, to dnes nikdo neví. Podle hrubých odhadů je jich již přes stovku. Zatímco pro obyvatele města jsou atrakcí, radnice si již s nutriemi neví rady. Zakázala jejich krmení.

Nutrie vystrašila motoristu v Kroměříži, uklidnili ho až strážníci

Krimi

„To ale zřejmě nebude stačit. Asi budeme muset hledat radikálnější řešení. Svými norami narušují pevnost nábřežních hrází. Dělají nepořádek. Přenášejí nemoci a kvůli jejich přikrmování vzrůstá i počet potkanů. Jde už o velký problém,“ řekl Právu kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

Do moravské přírody nutrie, kterým se také říká vodní krysy, nepatří, nejsou tu doma jako bobři. Jejich původním domovem je Jižní Amerika. V minulosti se hojně chovaly v Česku kvůli kožešinám.

Jezte nutrie, jsou přemnožené, radí lidem starosta italské obce

Koktejl

„Nutrie u nás nemají žádného přirozeného nepřítele, a tak se začaly rychle množit. Jejich přesný počet neznáme. Někdo jej odhaduje na desítky, jiní dokonce už na stovky. Minimálně stovka jich ale bude. Samozřejmě jich dál přibývá,“ uvedl starosta. Před pár lety asi někdo několik těchto hlodavců vypustil nebo prostě utekli z nějakého chovu. Nutrie se na poklidné říčce záhy staly atrakcí.

Kuřimská radnice nyní vyzvala obyvatele města, aby již nutrie nekrmili. Na nábřeží Kuřimky a Lučního potoka nechala nainstalovat cedule, které přikrmování těchto hlodavců zapovídá. Lidé jim totiž nosí starý chleba, pečivo, zeleninu a zbytky jídla, takže o potravu mají nutrie v podstatě celoročně vystaráno. A spolu s nimi hodují i potkani.

Nutriím se v Praze líbí. Místní je chodí krmit, správce lesů varuje před chorobami

Koktejl

„Dalším krokem bude hledání způsobu, jak populaci nutrií zmenšit. Poradíme se s veterináři, vodohospodáři a samozřejmě s myslivci. Počítáme, že likvidovat invazi nutrií nebude jednoduchá záležitost,“ dodal Sukalovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám