Hlavní obsah

Kuřáků v Česku ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřáků v České republice v posledních sedmi letech ubývá, a to především mezi mladými lidmi. Plyne to z loňského výzkumu, jehož výsledky ve čtvrtek prezentovali zástupci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a ministerstva zdravotnictví. Mladší ročníky se zároveň častěji uchylují k náhražkám klasických cigaret.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V populaci bylo loni 24,9 procenta denních i příležitostných kuřáků starších 15 let. O rok dříve to bylo 28,5 procenta.

I když třeba v roce 2015 bylo číslo ještě nižší (24,1 procenta), podle ústavu lze v letech 2012–2019 pozorovat trend snižování prevalence (poměr uživatelů vůči populaci) kuřáctví.

Zlepšila se situace u mladých lidí. „Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let, protože tam se tvoří návyky pro celý život. Těžko se odnaučí kouřit někdo, kdo kouří 40 let,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zatímco v roce 2017 kouřilo 35 procent mladých mezi 15 a 24 lety, loni to bylo 23 procent.

Vojtěch dále řekl, že je třeba věnovat pozornost i alternativám klasických cigaret a jejich oblíbenosti u mladých, k čemuž podle ministra přispívá i reklama. „Bohužel i propagace od youtuberů a dalších, což nedává nejmladší generaci dobrý příklad,“ dodal.

Poslední den v květnu je připomínán Mezinárodní den bez tabáku, letos bude podle Vojtěcha věnován tématu ochrany dětí a mladistvých před závislostí na nikotinu. „Vytváří se u nich až sedmkrát rychleji než u dospělých,“ řekl ministr.

Je třeba snížit dostupnost cigaret, zajistit nekuřácké prostředí, tvrdí profesorka Králíková

Zdraví

Více než 21 procent mužů a přes 15 procent žen kouří denně, většinou klasické cigarety. Nejčastěji mezi deseti a 14 cigaretami denně, ale roste i užívání alternativ. „Tváří se jako ‚zdravé‘, méně škodlivé, a bohužel tomu tak mnohdy není,“ řekl ministr.

Elektronické cigarety užívá méně než pět procent, mezi mladými do 24 let asi desetina kuřáků. Téměř polovina uživatelů e-cigaret kouří i klasické. Výrobky zahřívající tabák používají asi tři procenta respondentů.

Třetina se loni pokusila přestat

SZÚ mapuje spotřebu tabáku a alkoholu v populaci každoročně. „Poměrně vysoké procento lidí je stále vystaveno tabákovému kouři na pracovišti, přestože před třemi lety došlo k poměrně významnému omezení kouření ve veřejném prostoru,“ uvedl ústav. Je to asi 16 procent zaměstnanců, mezi nekuřáky 13 procent.

Cigarety zdraží za tři roky od 12 do 21 korun

Ekonomika

Zhruba třetina lidí se podle ministra pokusila v posledním roce přestat. Zvyšuje se také informovanost o zdravotních rizicích včetně několika druhů rakoviny.

Téměř pětina úmrtí v ČR se podle odhadů připisuje kouření cigaret. Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám