Hlavní obsah

Kultura pod vašimi okny: Vychutnejte si akrobatické vystoupení deseti artistů

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už vám chybí kultura? Umělcům zase chybí publikum, proto novocirkusová skupina Cirk La Putyka uspořádala akci #kulturunezastavis. Artisté s přáteli z umělecké branže vyrážejí do ulic, vnitrobloků nebo na parkoviště a místním obyvatelům předvádějí své umění. Díky kamerám Novinek můžete nyní sledovat dechberoucí akrobatické vystoupení.

Projekt Cirku La Putyka: Kulturu nezastavíš z pražských StrašnicVideo: Novinky

 
Článek

Umělci se tak v živém umění vyjadřují k současné situaci i k poutu mezi divákem a umělcem, na kterém jsou jak existenciálně, tak emočně závislí. Vystoupení na sídlišti ve Strašnicích je zaměřeno převážně na závěsnou akrobacii. Svůj um předvádí deset umělců z AirGym Art Company, Circo Frico a The Same Self.

Husí kůže naskakuje při vystoupení dvojic na závěsných šálách nebo kruzích, chybět nebude ani párová akrobacie na zemi.

Bezpečnost nade vše

Při svých vystoupeních dodržují všichni dvoumetrový odstup a mají masky přes celý obličej. Vystoupení totiž nemají být rebelií proti nařízením, která nás mají chránit. Jde jim o kontakt mezi herci a diváky, udržování se navzájem naživu a zároveň v bezpečí. Celoobličejové masky ale mají v tomto případě hlubší význam, než je bezpečí, jak říká sám Rostislav Novák ml., principál Cirku La Putyka:

„Masky jsou nápadem mojí ženy Kristiny. Měli jsme je využít v připravovaném představení CESTy. Nyní slouží jako cesta, jak vyprávět příběh, který není postaven na osobnostech a jejich známých tvářích, ale na podstatě celé myšlenky. Nevnímejte, kdo zpívá, hraje nebo žongluje, ale podstatu a čistotu toho co se odehrává pod vašimi okny. Třeba je to zrovna ten váš oblíbený zpěvák nebo herec.“

Inspirace pro ostatní

Cirk La Putyka chce svou aktivitou #kulturunezastavis inspirovat i další umělce a soubory, aby se připojili. O svých akcích nedávají vědět dopředu, pouze nechají letáček na konkrétním místě, kde se zrovna objeví.

„Naším cílem není lákat lidi, aby se na nás přicházeli dívat, to my jdeme za nimi, za těmi, kteří v místě představení bydlí. Především nám jde o bezpečnost všech a o příjemný zážitek, který si mají lidé vychutnat z netradičního hlediště svých oken a balkonů, bez jakéhokoliv porušení současných nařízení. Chceme jim ukázat, že je potřebujeme a klidně za nimi dojdeme, když právě teď nemohou oni za námi,“ doplňuje principál spolku.

Umělci tak vyzývají všechny, co něco umí, po celé republice, aby se zapojili. Vystoupení mohou potěšit nejen obyvatele činžovních domů, ale také pacienty v nemocnicích nebo seniory v domovech důchodců.

Reklama

Výběr článků

Načítám