Hlavní obsah

Kühnl se rozloučil s posledními záklaďáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRAKONICE

Poslední voják základní služby v úterý podal ve Strakonicích hlášení ministru obrany Karlu Kühnlovi. Jaroslav Grund z Postoloprt a s ním stovka vojáků, kteří vykonávají základní vojenskou službu u 25. protiletadlové raketové brigády, ve středu ráno kasárna opustí.

Foto: Jana Vančatová

Chojnik, strážce Krkonoš

Článek

"Já to beru úplně normálně, jako že jsem voják, ne že jsem poslední voják," řekl novinářům Grund. Na vojnu prý šel rád a získané zkušenosti využije v civilním povolání. Profesionální armáda ho prý neláká, protože nechce být odloučen od rodiny.

Podle Kühnla dnešní doba vyžaduje profesionální armádu. "Armáda dnes potřebuje vojáky dlouhodobě trénované, dlouhodobě připravené, kteří ovládají špičkovou techniku," uvedl ministr.

Po slavnostním nástupu ve strakonických kasárnách si ministr v doprovodu Grunda prohlédl vojenské objekty a vojáky základní služby pozval na oběd. S ministrem si přiťukli pivem a přípitek doprovodili pokřikem "na civil".

Ve středu opustí kasárna v České republice dvě tisícovky vojáků základní služby. Na jejich odchod se připravuje 71 útvarů a zařízení v 35 posádkových městech. Od středy se tak Česko stane jednou z prvních zemí střední a východní Evropy s profesionální armádou.

Reklama

Výběr článků

Načítám