Hlavní obsah

Kuchtová založila uvnitř zelených frakci proti Bursíkovi

Novinky, ČTK, ner, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Kritici vedení Strany zelených a jejího šéfa Martina Bursíka v sobotu v Pardubicích založili vnitrostranickou frakci pod názvem Demokratická výzva. Frakci podpořily více než tři desítky Bursíkových oponentů, kteří již dříve podepsali výzvu předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Frakci vede Dana Kuchtová

Článek

Právu vznik frakce potvrdil Pavel Křivka, předseda SZ v Pardubickém kraji. Právě on spolu s exministryní Danou Kuchtovou podle informací Práva setkání do Pardubic svolal. Podle Křivky je pod výzvou podepsáno asi 35 členů Strany zelených, kteří v Pardubicích jednali.

Krajský šéf strany rovněž potvrdil, že na místě byla i poslankyně Olga Zubová. Další rebelka Věra Jakubková nedorazila, výzvu ale podpořila. Předsedkyní a předsedou byli zvoleni Dana Kuchtová a Martin Čáslavka, kteří tvoří spolu s Janem Korytářem, Josefem Jadrným, Petrem Šlegrem, Luďkou Tomešovou a Miroslavem Vykou, výkonný výbor Demokratické výzvy Strany zelených.

"Chceme být být programovou protiváhou vedení strany. Budeme chtít, aby se strana vrátila k demokratickému fungování. Nyní to tak není," řekla Kuchtová. Frakce by podle ní měla přispět k tomu, aby ze strany neodcházeli její členové. Zároveň by měla pomoci získat straně více voličů.

"Myslím, že v tomhle se Dana Kuchtová velmi silně mýlí," reagoval na její vyjádření Bursík.

Bursík: bude to vnímáno jako další konflikt uvnitř SZ

Předseda Martin Bursík se o možnostech založení frakce podle vlastních slov dozvěděl během pátečního telefonního rozhovoru s Kuchtovou. V reakci na to se rozhodl napsat jí dopis, který dal k dispozici také předsednictvu strany a médiím.

Bursík napsal, že ačkoliv nikomu nemůže zabránit v tom, aby ve straně založil frakci, domnívá se, že frakce na bázi vnitrostranické opozice nedává smysl a straně klesnou preference, což se nepříznivě projeví v červnových volbách do Evropského parlamentu. „To nebude vnímáno jinak, než jako další konflikt uvnitř Strany zelených. Další štěpení, hádání se,“ napsal.

Šéf zelených dodal, že sám už delší dobu uvažuje o založení křesťanské frakce uvnitř SZ. „Vznikla by platforma, která by hledala odpovědi na otázky přesahu náboženství a udržitelného rozvoje naší Planety, na otázky solidarity s chudými a na celou řadu dalších otázek. Takový dialog bych považoval nejen za legitimní, ale i za přínosný - jak pro stranu, tak pro společnost,“ uvedl.

V sobotu Bursík řekl, že je mu líto, že se mu Kuchtovou nepodařilo zastavit.

Prohlášení: cíle Demokratické výzvy
Vrátit význam zelené politice a neupřednostňovat momentální dílčí řešení před dlouhodobým úsilím o trvale udržitelný rozvoj.
Obnovit důvěryhodnost a programovou věrnost - formovat SZ jako středový zelený subjekt, který může spolupracovat se všemi demokratickými politickými stranami, ale který ani působení v Parlamentu, ani ve vládě neobětuje svou podstatu, nerezignuje na programové priority, ani na demokratické vnitřní fungování strany.
Opoziční alternativa bude při prosazování svých představ o cílech a prostředcích politické práce vždy respektovat vnitrostranické předpisy. Současně bude klást důraz na prosazování své alternativní politické vize v souladu s etickými a programovými zásadami.
Podporuje vnitrostranickou demokracii – pokud nebude používat nástroje přímé demokracie uvnitř vlastní strany, nebude důvěryhodní při prosazování takových nástrojů v rámci politiky veřejné.
Cílem ani skrytým záměrem není stranu štěpit či poškodit.
Demokratická výzva je připravena spolupracovat se všemi členy a příznivci Strany zelených.

Anketa

Zvýší vznik frakce Demokratická výzva oblíbenost Strany zelených u voličů?
Ano
7,8 %
Ne
83,6 %
Stav se nezmění
6,2 %
Nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5259 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám