Hlavní obsah

Kuchtová bude pracovat pro starostu Jančíka, se kterým zelení nemohou vyjít

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, jam, trj

Dana Kuchtová, od zářijového sjezdu řadová členka Strany zelených, přijala nabídku starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS), aby se v městské části pokusila navázat dialog mezi koalicí a opozicí a podílela se na některých projektech. Podle zelených však s Jančíkem není spolupráce možná.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Článek

Kuchtová to Právu potvrdila s tím, že má jít o čtvrtletní angažmá. Zelení v Praze 5 to s vědomím stranického předsednictva označili za její soukromou věc.

Kuchtová si podle svých slov uvědomuje, že je Jančík kontroverzním starostou. "Na lidi se nedívám jako na osobnosti, se kterými nebudu spolupracovat z principu,“ řekla Právu Kuchtová, která má zkušenosti z komunální politiky v Českém Krumlově.

Bursík: je to pikantní i bizarní

Šéf zelených Martin Bursík Právu řekl, že nerozumí tomu, jak se kandidátka na předsedkyni strany může nechat najmout "velmi problematickým člověkem“ Jančíkem.

"Má-li být podstatou její práce jednání se SZ jako s opoziční stranou, tak je to skutečně kombinace pikantnosti s bizarností,“ reagoval Bursík.

Nechápe, jak bude Kuchtová vyjednávat s ministerstvy životního prostředí a školství prostředky z fondů. "To já naprosto vylučuju. Mně nebude starosta Jančík lobbovat a už vůbec ne prostřednictvím Dany Kuchtové,“ dodal.

Zelení jsou v Praze 5 válcovaní

V Praze 5 se po minulých volbách de facto rozdělily všechny politické kluby, včetně ODS.

"Jako řadová členka straníkům nemusím skládat účty,“ dodala Kuchtová. Přesto se ve čtvrtek vydá přesvědčit kolegy ze stranické buňky v Praze 5 o svém novém angažmá. Na radnici se má také věnovat projektům ohledně bezdomovců, zeleně v územním plánu, školství a sociálních věcí.

Zelení v Praze 5 jsou podle zastupitele Lukáše Budína už dva roky válcovanou opozicí. O angažmá Kuchtové se dozvěděl zprostředkovaně a probral ho s vedením strany. "Každopádně se od tohoto jejího kroku distancujeme. Je to její soukromá věc,“ reagoval pro Právo Budín.

Spolupráce s Jančíkem podle něho není možná, protože starosta podle slov Budína nerespektuje ani chod zastupitelstva. "Pokud tam bude pan Jančík, je jakékoli jednání s koalicí pro nás nepřijatelné,“ poznamenal Budín.

Situaci na radnici Prahy 5 považuje za zakonzervovanou, změnit by se mohla, pokud by byl např. Jančík zvolen do městské rady vedené primátorem Pavlem Bémem (ODS). "Už bych se nedivil ničemu,“ řekl Budín.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám