Hlavní obsah

Kubice vzal Lessyho na milost a ukončil kárné řízení

Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice v pátek ukončil kárné řízení, které bylo vedeno proti policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Právu to potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák i sám Lessy. Ten v rozhovoru pro Právo loni na podzim naznačil, že náměstka ředitele zlínské policie Jaroslava Vaňka mohl dlouhodobě krýt Rudolf Setvák, tedy jeden z obviněných v kauze tzv. brněnského gangu.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

Kubice zahájil kárné řízení s Lessym na počátku ledna. Kvůli prošetření případu zřídil i speciální komisi. [celá zpráva]

Lessymu uškodila jeho výřečnost. V rámci boje policejních špiček začátkem září v rozhovoru pro Právo napadl náměstka zlínského policejního šéfa Jaroslava Vaňka, když na jeho adresu prohlásil, že ho v době působení na jihomoravské krajské správě dlouhodobě kryl před udáními a trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu.

A zároveň přitom naznačil, že Vaněk mohl být propojen i se samotným gangem.

Kubice tehdy označil Lessyho chování za nestandardní a nepřípustné. „Nemůže se takto vyjadřovat k věcem, které jsou předmětem trestního řízení, to si nesmí dovolit žádný policista,“ řekl k tomu v září ministr.

Věc šetřila i inspekce

Vaněk si navíc Lessyho prostořekost nenechal líbit a podal na něj trestní oznámení pro pomluvu. To sice policejní inspekce odložila s tím, že o trestný čin se nejednalo, nicméně následně předala celou věc s podezřením na kázeňský přestupek k vyřízení právě ministrovi vnitra.

Šéfovi policie hrozilo udělení důtky, ale možný byl i konec u policie. Nakonec se komise rozhodla navrhnout ministrovi, aby od potrestání upustil. Lessy se žádného nezákonného jednání nedopustil.

Spory mezi ministrem a šéfem policie se v minulosti týkaly například výše Lessym rozdělovaných odměn či návrhů na reformu policie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám