Hlavní obsah

Kubice chce ukončit spory policie a ministerstva financí o výklad zákonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o výklad zákonů mezi ministerstvem financí a policií musí podle ministra vnitra Jana Kubiceho skončit. Možným řešením je zpřesnění zákona o majetku státu, řekl ve čtvrtek Kubice ve vysílání Českého rozhlasu - Radiožurnálu (ČRo).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval rozhodnutí policie například v případech exministrů Tomáše Julínka (ODS) a Vlasty Parkanové (TOP 09), které policie stíhá kvůli údajně předraženým státním zakázkám.

Bývalou ministryni obrany Parkanovou loni policie obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli údajně předražené koupi letadel CASA pro armádu. Exministra zdravotnictví Julínka obvinila policie nedávno ze stejných činů kvůli prý nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranné služby. [celá zpráva]

Ministr financí Kalousek ale kroky obou exministrů hájí. "Bylo to správné rozhodnutí. To, co vyčíslili (policisté z protikorupčního útvaru), je nesmysl," řekl Kalousek v pondělí ČRo ke smlouvě na leteckou záchranku. V kauze CASA zase ministr tvrdí, že Parkanová neměla povinnost zpracovat posudek na cenu letounů, ačkoli policisté mají opačný názor.

Podle ministra vnitra je nutné rozpory ukončit. "Ministerstvo financí je garantem a vykladačem zákona o majetku státu a policie se ne vždy drží názoru ministerstva financí. Já si nedokážu představit, že by to pokračovalo dál," řekl dnes ČRo Kubice.

Podle něj by se zřejmě měl změnit zákon. "Státní úředníci a obce musí naprosto jasně vědět, co smí, a co nesmí. Nemůže se stát, že postupují podle svého nejlepšího vědomí, ale policejní orgán má jiný názor," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám