Hlavní obsah

Kubice bude po odchodu pobírat rentu 11,5 tisíce

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice bude po svém avizovaném odchodu do civilu pobírat měsíční rentu zhruba 11,5 tisíce korun. Důrazně ale v pondělí odmítl, že by šlo o hlavní důvod, proč chce žádost o propuštění ze služebního poměru podat.

Článek

Vzhledem k tomu, že Kubice k policii nastoupil v lednu 1991, bude mít po svém odchodu nárok na měsíční výsluhu rovnající se 23 procentům z jeho současného platu. Ten se pohybuje okolo 50 tisíc hrubého.

Renta plus jednorázové odchodné

Kromě výsluhy bude mít tak jako každý jiný odcházející policista nárok na jednorázové odchodné, v jeho případě by mělo jít o necelých 220 tisíc korun. "Můj odchod do civilu ale nemá s penězi nic společného," vzkázal v pondělí Kubice přes mluvčí útvaru Blanku Kosinovou s tím, že jeho výsluhy budou oproti mnohým odcházejícím důstojníkům policejního prezidia minimální.

Nejvyšší měsíční renty dostávají policisté, kteří mají odslouženo více než 30 let, ti mají nárok na polovinu platu. Například u těch nejvyšších důstojníků na policejním prezidiu se tak výsluhy můžou vyšplhat až nad čtyřicetitisícovou hranici.

Rozhodující plat za poslední rok služby

Pro výpočet je přitom podstatný plat za poslední rok služby a většina policistů, zejména těch na řídících funkcích, si letos díky novému služebnímu zákonu oproti loňsku výrazně přilepšila, někdy až o několik tisíc korun.

Právě kvůli vyššímu základu pro výpočet renty tak s odchodem do civilu vyčkávali na konec letošního roku zejména policisté sloužící déle než 30 let. Podle odhadů policejního prezidia odejde do konce roku až tisíc policistů.

Chybět bude téměř 4 000 policistů

"Podle odhadů, které máme k dispozici, je u policie v současné době podstav 3 177 policistů. S největší pravděpodobností přijde do konce roku 400 nových příslušníků a zhruba 1 000 jich odejde. To znamená, že odhadem budeme koncem letošního roku postrádat 3 800 až 4 000 neobsazených policejních míst," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce policejní prezident Oldřich Martinů.

Výsluhový příspěvek pobírá každý ex-policista až do důchodu. Pokud je ale následně vypočtený důchod nižší než jeho renta, tak mu stát rozdíl až do smrti dorovnává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám