Hlavní obsah

Kuberovu památku připomenou sirény

Novinky, jas

V pondělí 3. února se po celé zemi rozezní sirény k uctění památky zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Oznámila to mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Nicole Studená s tím, že pravidelná zkouška sirén, která měla proběhnout ve středu 5. února, bude zrušena.

Foto: Novinky

Pietní místo za Jaroslava Kuberu.

Článek

„Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund,“ uvedla Studená.

Nepřerušovaný tón, který zaznívá zpravidla každou první středu v měsíci při zkoušce sirén, nepatří mezi varovné signály, kterými mohou být lidé informováni o potenciálně hrozícím nebezpečí.

Kubera od Zemana dostane Řád bílého lva, na jeho počest bude státní smutek

Domácí

Vláda vyhlásila na pondělí 3. února státní smutek. Vlajky na státních institucích budou vyvěšeny na půl žerdi a v Teplicích a Praze proběhnou smuteční shromáždění.

V pražském Rudolfinu si nejvyšší ústavní činitelé a další hosté připomenou Kuberu mezi 16. a 17. hodinou. Jako jediný řečník vystoupí Kuberův stranický kolega a bývalý předseda horní komory Přemysl Sobotka, který je dlouholetým přítelem rodiny Kuberových.

Na shromáždění zahraje Severočeská filharmonie, informovala mluvčí Senátu Sue Nguyen.

Kubera zemřel ve věku 72 let 20. ledna. Dlouholetý senátor a primátor Teplic byl v čele Senátu od roku 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Veřejnost se s Kuberou rozloučí 3. února

Poslední rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou bude pro veřejnost 3. února v Teplicích. Rakev se státní vlajkou bude vystavena v místním divadle....

Výběr článků

Načítám