Hlavní obsah

Kubera na Hrad kandidovat nebude, rodina si to nepřeje

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Dlouholetý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) nebude kandidovat na post prezidenta. Ve středu to uvedl šéf ODS Petr Fiala, podle něhož s Kuberovou kandidaturou nesouhlasila jeho rodina.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Kubera

Článek

„Pan senátor Kubera jistě sám nejlépe vysvětlí, proč nebude kandidovat. Ty důvody spočívají v tom, že nemá podporu v rodině. Nicméně ta informace je správná, pan senátor Kubera nebude kandidovat,“ řekl Fiala.

Na otázku, zda ODS postaví vlastního kandidáta, Fiala odpověděl: „My o tom budeme informovat veřejnost v nejbližší době. Jen připomenu náš dlouhodobý postoj, že nechceme, aby byl Miloš Zeman dále prezidentem v novém volebním období.“

Kubera před pár měsíci oznámil, že získal dostatek podpisů senátorských kolegů pro svou případnou kandidaturu. Zároveň však dodával, že se pro její případné podání teprve rozhodne.

Oblíbený senátní rétor avizoval, že konečné rozhodnutí by mělo padnout po sněmovních volbách, kdy již budou známi další uchazeči. Kandidáti na Hrad se mohou opřít o podporu občanů (nejméně 50 tisíc podpisů), poslanců (nejméně 20) či senátorů (10).

Na Hrad chce kandidovat někdejší šéf představenstva mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek a kandidát Realistů Jiří Hynek, kteří mají poslanecké nominace. Nominaci od senátorů má diplomat Pavel Fischer.

Přes 50 tisíc podpisů občanů získali současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám