Hlavní obsah

Kubera: Čínský velvyslanec mi řekl, že on i Babiš udělali chybu

Aktualizováno

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) ve čtvrtek po setkání s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem uvedl, že ambasador označil za chybu komentář, který zveřejnil na Facebooku po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ambasador na otázky médií neodpovídal.

Foto: Novinky

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„On (velvyslanec) to komentoval větou, že oba (Babiš a Čang Ťien-min) udělali chybu v tom smyslu, že místo aby ten požár hasili, tak ještě přilévali olej do ohně,” citovala po jednání Kuberu ČTK s tím, že by spolu politici neměli komunikovat přes sociální sítě.

Čínská ambasáda na Facebooku a na svém webu v době Vánoc informovala o schůzce velvyslance s Babišem. Uvedla, že se varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před bezpečnostním rizikem spojeným s technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které bylo vydáno před Vánoci, nezakládá na skutečnosti a že „čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí”. [celá zpráva]

Foto: Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze

Snímek ze setkání českého premiéra Andreje Babiše s čínským velvyslancem.

Babiš později v reakci řekl, že velvyslanec o schůzce lhal, a zveřejnění podrobností o jednání označil za nestandardní. [celá zpráva]

Navzdory tomu, že velvyslanec uznal podle Kubery chybu, zveřejněný text se i ve čtvrtek nadále nacházel na webu čínské ambasády.

Petříček chce příspěvek odstranit

S čínským velvyslancem se ve čtvrtek odpoledne sešel i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Debata podle něj proběhla v konstruktivním duchu.

TK Tomáš Petříček o ČíněVideo: ČTK

Příspěvek čínského velvyslance ohledně schůzky s premiérem označil Petříček za nešťastný. „Vysvětlili jsme si nedorozumění, ke kterým došlo. Panu velvyslanci jsem sdělil, že by to bylo významné gesto, kdyby tento příspěvek čínská ambasáda stáhla,“ konstatoval Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám