Hlavní obsah

Kroutící se Lanový most na Jižní spojce čeká diagnostika

Praha

Lanový most z roku 1997, který vede dopravu po pražské Jižní spojce, se kroutí. Pražská technická správa komunikací (TSK) proto nechá provést jeho diagnostiku. Zakázka vyjde na 25,6 milionu korun a zajistí ji společnosti Inset, s níž TSK podepsala smlouvu. Zatím není jasné, kdy měření proběhne a zda si vyžádá omezení dopravy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Lanový most na Jižní spojce

Článek

Kompletní diagnostika má za úkol odhalit slabá místa stavby, vliv počasí na chování konstrukce a také vytvořit model nosnosti. I přes údržbu totiž most vykazuje známky kroucení nosné konstrukce.

O nutnosti provést diagnostiku mostu, který převádí dopravu nad železnicí mezi Zahradním Městem a Strašnicemi, hovořila TSK již loni na podzim. [celá zpráva]

Lanový most je jedním z mladších pražských mostů. Zprovozněn byl v roce 1997 a v roce 2008 pracovníci TSK odhalili závažné poškození, kvůli kterému nejprve na most nesměly nákladní vozy nad šest tun, poté byl po tři dny uzavřen pro veškerou dopravu. Kvůli opravě a uzavírce se tvořily kolony a komplikace způsobovala zejména nákladní doprava.

Město totiž nemá dokončený okruh a Jižní spojka tak nemá pro tranzitní dopravu srovnatelnou alternativu.

Kontrola Hlávkova mostu

V současné době nechává TSK dělat diagnostiku Hlávkova mostu. Chystá se diagnostika Palackého a Barrandovského mostu. Opraven bude muset být i Mánesův most, který byl sice rekonstruován asi před deseti lety, avšak zatéká do něj. Ve špatném stavu je také Palackého most.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stav pražských mostů

V dlouhodobě špatném stavu je pak Libeňský most, kde město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví stavbu novou.

Reklama

Související články

TSK letos opraví vytížený lanový most

Rekonstrukce lanového mostu na vytížené Jižní spojce v Praze 10 patří do ne příliš dlouhého seznamu oprav, na které má letos Technická správa komunikací (TSK)...

Výběr článků

Načítám