Hlavní obsah

Kroměřížsko zasáhly prudké deště, potoky tekly ulicemi

Právo, alf, hon, jr
Kroměříž
Aktualizováno

Zlínský kraj zasáhly ve čtvrtek večer prudké deště, v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku způsobily lokální záplavy. Před osmnáctou hodinou se voda valila městem a zaplaveno je několik čtvrtí. Od šestnácté do osmnácté hodiny měli záchranáři ve Zlínském kraji hlášeno přes čtyřicet událostí spojených s vydatnými dešti. V Trnavě začali hasiči dokonce dvě hodiny před půlnocí hledat člověka, který údajně zmizel ve vodě.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

Vydatný déšť způsobil v Bystřici pod Hostýnem lokální záplavy.

Článek

Po dvacáté hodině přišla podle mluvčího hasičů série žádostí o pomoc z obcí Všemina, Liptál a Vizovice, tedy na pomezí Zlínska a Vsetínska. „Valící se voda z kopců začala zaplavovat silnice a domy. Voda se dostala do sklepů, kde se hromadila. V obci Všemina došlo k pádu muže do kanalizace, přičemž se zranil. Bylo nutné ho vytáhnout a zachránit,“ přiblížil Mitáček.

Dvě hodiny před půlnocí byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně osoby, kterou strhl proud vody v obci Trnava na Zlínsku. „Svědkyně viděly ve vodě člověka, který následně zmizel pod hladinou. Velitel zásahu z místa potvrdil, že pátrání bude nesmírně těžké. Místní potok Trnávka je silně rozvodněn s prudkým proudem. Zásah ve vodě nebo na vodní hladině není prakticky možný. Průzkum bude soustředěn na břehy,“ popsal Mitáček.

Záplavy začali kolem čtvrté odpoledne

Voda začala ohrožovat obyvatele města kolem 16. hodiny, kdy hasiči museli zasahovat na třiceti různých místech. O dvě hodiny později rozlitý Černý potok nadále ohrožoval několik ulic. V podvečer zasedl krizový štáb města Bystřice pod Hostýnem, který řeší vzniklou situaci.

Z okolních kopců se hrne spousta vody, zaplavuje zahrady a sklepy.
mluvčí radnice v Bystřici pod Hostýnem Barbora Janečková

„Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli na řadu případů čerpání vody ze zaplavených sklepů domů, ale také na pročišťování kanalizací, uvolňování toků nebo odstraňování překážek z komunikací. Na některých místech došlo k lokálním záplavám komunikací, na které se dostávala nejen voda, ale také splavované bahno z polí. Nejvážnější situace byly v Bystřici pod Hostýnem a v okolních obcích,“ konstatoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Po silné průtrži mračen začala voda stékat z kopců od Hostýna a velmi rychle zaplavila ulice a domy. Voda splavila bahno a klády z lesů. Mezi obcí Brusné a Rusava se sesunula vozovka.

„Z okolních kopců se hrne spousta vody, zaplavuje zahrady a sklepy. Byl vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity,“ řekla velmi narychlo mluvčí radnice v Bystřici pod Hostýnem Barbora Janečková. „Vím o tom, že přišla velká voda,“ potvrdil obyvatel Bystřice Jaroslav Čech.

Voda pronikla rovněž do domova důchodců v Lukově na Zlínsku. „Byly zaplaveny prostory recepce, společných chodeb v přízemí a společenská místnost. Zaměstnanci vyháněli vodu z domova a hasiči pomáhali odčerpávat zaplavené atrium,“ konstatoval mluvčí.

Přívaly deště zasáhly i Ostravsko

Přívalový déšt se odpoledne prohnal i částí Valašska a Moravskoslezského kraje. Hasiči vyjížděli k zatopeným sklepům a čerpali z nich vodu. Výjezdů bylo několik desítek. [celá zpráva]

Říčka Lučina v Bludovicích na chvíli dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, stejně rychle jako stoupla, začala klesat a vrátila se zpět k normálnímu stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám