Hlavní obsah

Krkonošské louky zamořuje invazivní jedovatá lupina mnoholistá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonošské louky začíná zamořovat Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus). Tato okrasná rostlina původem ze Severní Ameriky se ze zahrádek přesouvá do hor a vytlačuje odtamtud ostatní vegetaci, varovala správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

Foto: Profimedia.cz

Lupina mnoholistá

Článek

Rostlina známá i jako vlčí bob mnoholistý se podle správců parku šíří především kolem potoků a cest.

„Kvete od června a její bohatá květenství plodí velké množství semen s vysokou klíčivostí. Dospělé rostliny jsou mohutného vzrůstu a pod nimi nic jiného růst nemůže,” popsali správci parku důvody, proč je rostlina rizikem pro ostatní druhy na krkonošských loukách.

Když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře
správa KRNAP

Problémem je i to, že rostliny dokážou v symbióze s hlízkovými bakteriemi obohacovat půdu o dusík, čímž se mění výživové poměry v půdě, které vyhovují toliko rumištním druhům rostlin, jako jsou například kopřivy.

Foto: Správa KRNAP, ČTK

Lupina je původem ze Severní Ameriky, na krkonošské louky nepatří a vytlačuje původní luční druhy.

Pokud by lupiny vytlačily z horských luk tradiční druhy, mělo by to vliv na celý ekosystém. Louky by navíc nebyly vhodné ani na pastvu či senoseč, neboť lupina je jedovatá a obsah alkaloidů může dosahovat až 2,5 procenta.

„Jedovatá dávka pro ovci je 500 gramů natě nebo 100 gramů semen. Otrava způsobuje poškození jater a nervového systému, srdce a ledvin,” připomněl KRNAP, který žádá hospodáře a vlastníky luk, aby sečí omezili další rozšiřování lupiny.

Apeluje i na turisty, aby se nezdráhali kvetoucí lupinu utrhnout, neboť tím pomohou krkonošské flóře.

Foto: Správa KRNAP, ČTK

Lupina se do volné přírody šíří hlavně od chalup a zahrádek, jde totiž o oblíbenou okrasnou rostlinou.

„Správa KRNAP bude ráda za jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazních rostlinách v Krkonoších. A když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře,” nabádají správci parku.

Nedoporučuje se naopak trhat odkvetlou rostlinu se zralými semeny, aby nedošlo k dalšímu rozšíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám