Hlavní obsah

Kritizovaný lékař Voráček: Nejsem zdroj nákazy, očkovat se nenechám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Lékař českého tenisového týmu Vlastimil Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným na koronavirus na palubě českého olympijského speciálu do Tokia, po mohutné kritice na jeho osobu kvůli tomu, že se nenechal očkovat, poprvé promluvil.

Foto: ČTK

Lékař českého tenisového týmu Vlastimil Voráček.

Článek

„V Tokiu byly zadány organizátory her určité předpoklady, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné. Z mé strany a celého týmu tedy nedošlo k žádnému porušení těchto předpokladů,” uvedl Voráček v prohlášení zprostředkovaném Českým olympijským výborem (ČOV).

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu prošel dvěma PCR testy před odletem, prý dokonce ve dvou laboratořích. „Kromě toho se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost,” dodal.

Česko má v Tokiu čtvrtého nakaženého sportovce, je jím cyklista Schlegel

Domácí

Dosud prý nemá žádné příznaky onemocnění a cítí se kompletně fit.

Odmítá také fakt, že se pozitivně testovaní plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a Markéta Nausch Sluková, stolní tenista Pavel Širuček a silniční cyklista Michal Schlegel nakazili od něj.

Český olympijský výbor uvedl, že na palubě speciálu bylo 14 českých sportovců a 28 členů realizačního týmu s tím, že mezi nimi byli i nenaočkovaní pasažéři.

Roky dřiny, peněz i odložené mateřství přišly vniveč: covid chytila i volejbalistka Sluková

Domácí

„Není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já. Jen jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR,” řekl Voráček.

Vakcínu ano, ale až za deset let

Přiznal, že vakcínu proti koronaviru zatím nedostal. Odmítl, že by se očkování bránil. Zároveň ale prohlásil, že u mRNA vakcín, jako jsou přípravky od firem Pfizer/BioNTech či Moderna, vyžaduje desetileté testování.

„Mám k němu pozitivní vztah, pokud prošlo řádným testovacím procesem (u mRNA vakcín zhruba deset let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru),” napsal Voráček.

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Domácí

Vakcína Pfizer má podmínečnou registraci. „Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování,” uvádí výrobce v příbalovém letáku. Závěrečnou klinickou studii má předložit v prosinci 2023.

„Z hlediska všech okolností a nejasností kolem covidového onemocnění, v nichž všechny státy, politici i odborné společnosti plavou už osmnáct měsíců, jednoznačně odmítám unáhlené předdefinované úsudky ohledně hodnocení pozitivních testů v českém týmu, když zde vidím v izolaci převážně pozitivně testované plnoočkované rádoby účastníky her z celého světa,” dodal Voráček.

Reklama

Výběr článků

Načítám