Hlavní obsah

Kritizovaná komunistická radní Baborová zřejmě odstoupí

Právo, Vladimír Vácha

Jihočeská krajská radní Vítězslava Baborová (KSČM) zřejmě opustí svůj post v radě kraje, kde měla na starosti problematiku školství. Údajně se tak rozhodla ze zdravotních důvodů. Právu to potvrdil ve čtvrtek zdroj blízký krajskému vedení KSČM.

Foto: www.kscm.cz

Vítězslava Baborová

Článek

Baborová ihned po svém zvolení do vedení kraje čelila silnému, často nevybíravému tlaku části veřejnosti. Zejména šlo o studenty z třeboňského gymnázia, k nimž se postupně přidali i někteří středoškoláci z dalších škol na jihu Čech, ale i řada pravicových politiků včetně senátora Jiřího Šestáka (Nezávislý s podporou TOP 09).

Studenti zorganizovali několik protestních akcí, na nichž za podpory několika stovek sympatizantů požadovali odvolání Baborové a následně zrušení koalice mezi ČSSD a KSČM na jihu Čech, což jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) razantně odmítl.

Baborovou by mohl nahradit v řízení rezortu školství rovněž zastupitel KSČM, právník Tomeš Vytiska. „Ano, pokud vím, naše kolegyně o rezignaci uvažuje. Navrhli jsme, aby ji nahradil Tomeš Vytiska,“ řekl Právu krajský zastupitel, poslanec Petr Braný.

Hejtman Jiří Zimola Právu řekl, že jde zatím pouze o úvahy zastupitelů KSČM a oficiálně žádné koaliční jednání na toto téma neproběhlo. „Pokud paní Baborová opravdu rezignuje, pak je třeba celou záležitost probrat v koalici a definitivní rozhodnutí o případném novém složení rady přísluší výlučně zastupitelstvu,“ zdůraznil hejtman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám