Hlavní obsah

Krčál pustil ministerstvo práce, důvodem je rodinná tragédie

Právo, Novinky, jas, val, pch
Aktualizováno

Kandidát na post ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) se z osobních důvodů vzdal nominace na post ministra práce a sociálních věcí v kabinetu, který hodlá sestavit předseda ČSSD Bohuslav Sobotka spolu s hnutím ANO a lidovci. Sobotka do pátku vybere nového nominanta. Ve hře jsou prý tři kandidáti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál

Článek

„Vzdávám se nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu,” uvedl Krčál v prohlášení s tím, že se musí věnovat jak rodičům, kteří vyžadují zvýšenou zdravotní péči, tak své manželce, která se zotavuje z onkologické léčby.

„S ohledem na sled událostí posledních dnů však nemohu jednat jinak. Touto cestou se zároveň omlouvám budoucímu předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi a všem občanům naší země za způsobené komplikace,” napsal Krčál v prohlášení.

Nové jméno do konce týdne

Sobotka rozhodnutí rozumí a plně jej respektuje. „Funkce ministra vyžaduje plné nasazení a soustředění, o minulou vládou zničeném ministerstvu práce a sociálních věcí to platí dvojnásobně,” dodal.

„Vážné osobní důvody Petra Krčála chápu. Předpokládám, že do pátku vyberu náhradníka a projednám ho nejprve s vedením ČSSD. Jednotlivá jména proto do pátku nebudu komentovat. Vybírám ze tří možných kandidátů,” sdělil Novinkám Sobotka. O koho jde, neuvedl.

Nominace na tento post  nebyla dlouho jasná. Sobotka původně uvažoval o Vladimíru Špidlovi, z něhož však nakonec chce mít šéfa svých poradců. Předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák dal přednost postu ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

Nyní by Sklenák znovu mohl být jedním z adeptů. „Určitě, bezpochyby, ale to nemohu v této chvíli předjímat, je to kompetence pana předsedy,“ řekla Novinkám místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková.

„Zítra (ve středu) ráno máme politické grémium, tak předpokládám, že společné řešení bude až zítra. Samozřejmě musí být velmi rychle stanoveno, kdo bude dalším nominovaným,“ dodala.

Sklenák se vyjádří až po nabídce

Předjímat nechtěl ani sám Sklenák. „Skutečně k tomuto teď nejsem schopen mnoho říct, určitě se tím bude zabývat politické grémium, které zasedne zítra ráno. Jistě se tím intenzivně zabývá pan předseda Sobotka, já jsem s ním zatím na toto téma nehovořil, takže nechci spekulovat, jaké jsou možnosti,“ řekl Novinkám Sklenák.

Nevyloučil však, že by se novým kandidátem na ministra skutečně mohl stát. „Trvá mé stanovisko, které jsem říkal už před několika týdny, že preferuji práci ve vedení poslaneckého klubu, nicméně vzhledem k tomu, jaká je situace, nemohu vyloučit žádnou variantu,“ uvedl.

„Až k nějaké nabídce případně dojde, tak se k ní vyjádřím,“ odvětil na dotaz, zda by případnou nabídku ze strany šéfa ČSSD na nominaci do vlády přijal.

Zaskočení kolegové

Krčálova rezignace překvapila jeho stranické kolegy na Vysočině. I když se zpráva o tragédii v rodině neutajila a na pondělní schůzi krajského výkonného výboru (KVV) ČSSD jeho předseda Krčál chyběl, o jeho vzdání se funkce ministra nikdo z oslovených nevěděl.

„Nevím o tom vůbec nic,“ překvapeně sdělil místopředseda KVV za Havlíčkobrodsko Petr Vaněk. Stejně překvapené reakce se Právu dostalo od místopředsedy za Třebíčsko Zdeňka Ryšavého. „To je nějaký nesmysl. Včera na jednání o tom nepadlo ani slovo,“ bránil se záležitost jakkoli komentovat.

Rozhodnutí Petra Krčála bylo nové i pro představitele jeho domovské obce, Polničky na Žďársku, i když o tragédii v rodině samozřejmě vědí. „Zpráva o složení kandidatury je pro mě novinkou. Lidsky je to zcela pochopitelné, i když fakticky je to škoda. Byl by to dobrý ministr,“ řekl místostarosta Polničky Luboš Zeman.

Přehled kandidátů na ministry vznikající koaliční vlády
ČSSD
premiérBohuslav Sobotka
ministryně práce a sociálních věcíMichaela Marksová Tominová
ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitostiJiří Dienstbier
ministr průmysluJan Mládek
ministr školstvíMarcel Chládek
ministr vnitraMilan Chovanec
ministr zahraničíLubomír Zaorálek
ministr zdravotnictvíSvatopluk Němeček
ANO 2011
ministr financí a vicepremiér pro ekonomikuAndrej Babiš
ministr dopravyAntonín Prachař
ministr obranyMartin Stropnický
ministryně pro místní rozvojVěra Jourová
ministryně spravedlnostiHelena Válková
ministr životního prostředíRichard Brabec
KDU-ČSL
ministr bez portfeje pro vědu a inovacePavel Bělobrádek
ministr kulturyDaniel Herman
ministr zemědělstvíMarian Jurečka

Reklama

Výběr článků

Načítám