Hlavní obsah

Kratochvíle

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr kandidátů na významné funkce patří k oblíbeným kratochvílím vedení ČSSD. Smyslem hrátek není najít toho nejvhodnějšího, spíše rozdat si to vespolek podle hesla kopli jste do mého strejčka, tak tady máte přes držku! Touto technikou zvládl Lidový dům v poslední době už ledaco.

Foto: Magistrát města Plzně

Dům digitálních dovedností zahájil provoz 10. března v bývalém Americkém centru Plzeň v Dominikánské ulici 9.

Článek

Prezidentské volby, které se nedaly prohrát, a přesto to byl debakl, či kandidátku do Evropského parlamentu, která je takřka jistou poukázkou na neúspěch.

Dnes Lidový dům hledá českého komisaře pro Evropskou unii. Za čtrnáct dní musí jeho jméno oznámit Bruselu. Nemůže to být žádný Budulínek, jehož kvalifikace by spočívala pouze v síle jeho domácí stranické klaky. Evropská komise je totiž něco mezi vládou Evropské unie a administrativním servisem členských zemí. Komisař musí mít znamenité administrativní schopnosti, protože bude řídit několik set podřízených. I nestranný musí být.

Spáchá-li Česko nějakou neplechu proti pravidlům EU, musí jednat podle přísloví kmocháček nekmocháček, z hrušky dolů! Zdá se to být jednoduché: Pavel Telička či Vlasta Štěpová. První úspěšně vedl naše přístupová jednání do EU, Štěpová už roky v "Evropě" pracuje. Jak se říká u piva, co ti nevědí o EU, to se jim vejde do oka a ani nezamrkají. Ale co je v ČSSD jednoduché?

V Lidovém domě počíná se známá kratochvíle: Telička? Kořínková? Štěpová? Míhá se i jméno Bureše, bývalého budoucího prezidenta Česka, favoritem je ale prý Kužvart. Pánbůh s námi a zlý pryč. A kdoví koho ještě může nějaká "zájmová skupina" vytáhnout. Až si přátelé dostatečně pokopou kotníky, vypadne jméno kandidáta. Pak však promluví koaliční partneři. Lidovci prý nebudou souhlasit s nikým, kdo byl členem KSČ. Nepatří falešná ctnost k sedmi smrtelným hříchům?

Teličkovi (toho by se to týkalo) bylo v listopadu 1989 čtyřiadvacet let. Narodil se ovšem ve Washingtonu a tato posvátná půda spolu s tím, že není členem ČSSD, by mohla srdce lidovců oblomit, považují-li tato fakta za potřebnou kvalifikaci. US-DEU nemají šanci na vlastního kandidáta, jen na kalení vody, i když považuji za přepych nechávat schopnosti Ivana Pilipa ležet ladem.

Vladimír Špidla bojoval za jednoho českého komisaře v EU jako lev. Dívám-li se, s jakým předstihem a jak kvalifikovaně se vybírá, napadá mne, jestli si svoji námahu neměl ušetřit.

PRÁVO 14. ledna

Reklama

Výběr článků

Načítám