Hlavní obsah

Královéhradecko zažívá nápor turistů, vznikají dopravní kolapsy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek polského Nanebevzetí Panenky Marie, navíc držený i ve dvou německých spolkových zemích, způsobil v úterý v řadě rekreačních středisek Královéhradeckého kraje dopravní zácpy. Poláci posílení Němci i Čechy dopoledne zcela zaplnili Pec pod Sněžkou, Janské Lázně i Teplicko-Adršpašské skály. Koordinovat dopravu musela na řadě míst policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Polská Panna Marie zkomplikovala na Královéhradecku dopravuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Dopravně nejkritičtější situace nastala v úterý v Janských Lázních, kam od začátku letošního července táhne tisíce turistů Stezka korunami stromů, společně se Sněžkou a pramenem Labe třetí nejpřitažlivější magnet Krkonoš.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Regulovčíci v Peci pod Sněžkou

„Parkoviště u Hofmanek je od desáté dopoledne zcela plné, stejně jako všechna ostatní. Brzy společně s policií uzavřeme pro vozy turistů silnici ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní a patrně také z Černého Dolu, odkud se valí kolony aut. Parkovat potom bude, tak jako v podobných dopravních špičkách, nutné ve Svobodě a Černém Dole,“ popsal krátce před úterním polednem janskolázeňský dopravní ruch Svatopluk Vašák z Městské policie v Trutnově.

Regulovčíci měli napilno

Napilno měli od úterního rána regulovčíci v Peci pod Sněžkou, kde se parkoviště s devíti sty místy zaplnila do jedenácti hodin dopoledne.

Lenoši, vezmu batoh se svačinou a jdu na vlak nebo autobus. Lepší než tady kdoví jak dlouho popojíždět jako trotl a zbytečně hledat parkovací místo
pecký regulovčík

„Nechápu, proč si lidi nezjistí aktuální situaci a ženou se sem zrovna dneska auty. Pokud nedorazí do desíti dopoledne, nemají šanci a dochází ke zbytečné hře nervů. Načerno parkovat tady nelze, hoteliéři si místa rezervovaná pro hosty hlídají,“ poznamenal jeden z dvojice peckých regulovčíků, nelichotivě častující přemotorizované národy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Regulovčíci v Peci pod Sněžkou

„Lenoši, vezmu batoh se svačinou a jdu na vlak nebo autobus. Lepší než tady kdoví jak dlouho popojíždět jako trotl a zbytečně hledat parkovací místo,“ utrousil.

Opozdilcům nezbylo než zaparkovat v sousední Velké Úpě, pokud tam ještě sehnali místo, a pokračovat pěšky k dolní stanici pecké lanovky, kde museli vystát možná tříhodinovou frontu, nebo vyjet bez fronty sedačkou na Portášky, odkud je to na Sněžku už jen kousek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Regulovčíci v Peci pod Sněžkou

Ochranáři omezená kapacita pecké lanové dráhy čítá 250 pasažérů vyvezených na vrchol 1603 metry vysoké Sněžky za hodinu. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nesleví ani o píď bez ohledu na mimořádné přepravní špičky. „Konstrukce lanovky technicky umožňuje frontu výrazně zkrátit. Lze zvýšit rychlost a místo čtyř posadit do vyššího množství kabinek šest lidí,“ upřesnili lanovkáři.

„Rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom stanovenou kapacitu lanovky měnili. Sněžku za pěkného dne navštíví okolo deseti tisíc lidí. Jde o jasný argument, proč kapacitu lanovky nelze zvyšovat,“ argumentuje náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Možnost výletu na nejvyšší českou horu pomocí lanovky tak denně dostane maximálně 2500 lidí. Řadě z nich ale jenom pohodlnost nedovolí zdolat šestikilometrovou trasu s převýšením 750 metrů Obřím dolem na Sněžku pěšky a raději ztrácejí čas v mnohahodinové frontě.

Plná skalní města

Problémy však nemá jen okolí nejvyšší české hory. Nezbytnost volit cestu pěšky nebo vlakem z Teplic nad Metují na Náchodsku museli v úterý přestát i vesměs zahraniční návštěvníci Teplicko-Adršpašských skal. Parkoviště u obou skalních měst s celkem osmi sty místy se zaplnila během dopoledne. Policie musela nápor motorizovaných turistů odklánět na skoro čtyři kilometry vzdálená teplická parkoviště.

„Hlídky vozidla posílají na parkoviště v okolních obcích. Volný průjezd je pouze pro tranzit. Oblast skalních měst spadá do zóny zákazu parkování mimo vyhrazené plochy,“ přiblížila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Podobné problémy byly kolem skalních měst už v pondělí. [celý článek]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám