Hlavní obsah

Mladou Boleslav sužují králičí mrtvoly v ulicích

Právo, Radek Plavecký

Divoce žijící králíky v Mladé Boleslavi postihla nákaza myxomatózou. Ta devastuje zdejší kolonii těchto drobných savců. Na ulicích a trávnících mezi domy denně sbírají strážníci městské policie desítky mrtvých zvířat. Nejvíc jich nasbírali o víkendu.

Mladou Boleslav trápí nemocní králíci, v ulicích zůstávají jejich mrtvá tělaVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

„V sobotu jsme využili toho, že bývá v ulicích klid, a strážníci vyrazili do parku Radouč na okraji města. Za jediný den nasbírali zhruba sedmdesát uhynulých králíků,“ potvrdil ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta.

Na služebnu strážníků volají lidé mnohokrát denně a oznamují další a další uhynulé kusy. V uplynulých dnech to bylo vždy dalších dvacet až třicet králíků denně.

„Jako výjev z pekel.“ V Číně našli v přepravních bednách pět tisíc mrtvých zvířat

Svět

Podle informací městského odboru životního prostředí postihla divoké králíky virová nemoc myxomatóza, která je pro ně v drtivé většině smrtelná.

Foto: MP Mladá Boleslav

Strážníci Městské policie v Mladé Boleslavi sbírají denně desítky kusů uhynulých divokých králíků.

Policisté na Prachaticku odebrali chovatelům koně, psy, kočky a holuby

Domácí

„Podobná epidemie se tady čas od času opakuje, naposledy se projevila zhruba před deseti lety. Příliš se s tím dělat nedá. Divocí králíci jsou tady přemnožení a sama příroda takto reguluje počty,“ uvedla mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Ujistila, že nemoc není přenosná na člověka ani na jiná zvířata kromě králíků. Ti v domácích chovech by proto měli být pravidelně očkováni. Přesto by se lidé neměli uhynulých kusů dotýkat.

Foto: MP Mladá Boleslav

Strážníci Městské policie v Mladé Boleslavi sbírají denně desítky kusů uhynulých divokých králíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám