Hlavní obsah

Krajské koalice a opozice se přou o výsledky vládnutí v krajích

PRAHA

Zdali bylo uplynulé čtyřleté vládnutí v krajích úspěšné nebo nikoli, záleží často na tom, jak ho hodnotí opozice či vládnoucí krajská koalice. Jen výjimečně se obě strany dokážou shodnout na stejném pohledu. Zřejmě nejvýraznější je tento rozdíl u zdravotnictví, ale najdou se i jiné oblasti, ať už doprava nebo finance.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Opozice a kolacie se pře o to, co se povedlo za poslední roky. Přesto se v některých bodech shodnou.

Článek

Například Ve Zlínském kraji vedla podle koaličních stran ODS a KDU-ČSL privatizace nemocnic k jejich oddlužení. ČSSD, která je s nim v koalici, to ale označila za největší průšvih krajské vlády. Privatizací krajského zdravotnictví se chlubí i středočeský hejtman Petr Bendl z ODS. Naproti tomu podle volební lídr ČSSD David Rath označil převod nemocnic za "krádež za bílého dne".

Stejně tak hejtman i radní Plzeňského kraje, který převedl nemocnice na obchodní firmy jako první, jsou přesvědčeni o tom, že situace v nemocnicích je finančně stabilizovaná a že je zajištěna zdravotnická péče v nezměněném rozsahu. Levicová opozice nesouhlasí a poukazuje třeba na to, že zdravotníci odcházejí, protože mají nižší platy než v jiných zdravotnických zařízeních, kraji chybí koncepce zdravotnictví.

Dálnice D47 - další sporný bod

Na severu Moravy je jedním ze sporných bodů dálnice D47. "Zásadní událostí je už fakticky viditelná dálnice D47, která přinese očekávané dopravní napojení regionu," míní hejtman Evžen Tošenovský (ODS). Opozice má výhrady. "Připomněl bych, že dálnice D47 měla být dávno hotová čili to nepovažuju za žádný výrazný úspěch. Naopak si myslím, že to je určitý neúspěch," míní zastupitel za KSČM Josef Babka.

:. Evžen Tošenovský má ohledně dálnice D47 jasno: sice ještě není dostavěná, pro kraj je ale zcela zásadní.foto: PRÁVO/Radim Kijonka

Jsou ale i témata, na kterých se obě strany shodnou. Například rada kraje Vysočina, složená z občanských demokratů, lidovců a zástupců SNK, považuje za hlavní úspěch mimo jiné dobrou přípravu na čerpání evropských dotací.

Tento plán oceňuje i opozice zastoupená sociálními demokraty a komunisty. Vedení kraje však podle ní špatně zvládlo vystupování při řešení případů heparinových vražd v Havlíčkově Brodě a výměny dětí v Třebíči.

V Karlovarském kraji se většina lídrů kandidujících stran shodne, že kraj nejvíce změnily úspěchy sportovců. Ať už jde o vítězství ve světovém poháru lyžaře Lukáše Bauera nebo druhé místo v extralize karlovarských hokejistů HC Energie. "To nás zviditelnilo víc než všechno ostatní," míní lídr sdružení stran Alternativa pro Karlovarský kraj Jan Horník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám