Hlavní obsah

Kraj žádá pozdržení zón na Šumavě

Právo, Pavel Orholz

Jihočeský kraj brojí proti schválení nových zón v Národním parku Šumava. Navrhuje v rámci meziresortního připomínkování ministerstvu životního prostředí pozdržení vydání nové vyhlášky alespoň do té doby, než soud rozhodne o žalobě.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Chalupská slať je jedním z mnoha lákadel Šumavy.

Článek

Tu podal kraj na ministerstvo i Národní park Šumava právě kvůli projednávání nových zón. Správa Národního parku Šumava by naopak přivítala, kdyby byly nové zóny schváleny co nejdříve.

„Jihočeský kraj ohrožení životního prostředí spatřuje v tom, že ani procesem zonace, ani vyhláškou nedochází k ochraně existujícího vzrostlého lesa a nejsou mu přiznány funkce, které les má. Naopak ochrana v národních parcích se lesu nepřiznává a jeho funkce jsou de facto popírány. V období problémů s klimatem a vodou stát hazarduje s touto nezastupitelnou složkou přírody a životního prostředí. Nemluvě o dopadech na životy občanů v Jihočeském kraji, potažmo pak v celé ČR,“ nastínila jeden z důvodů nesouhlasu hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) s tím, že právě funkce vzrostlého lesa má zásadní vliv na kvalitu života všech obyvatel.

Třístoličník, hora čarodějnic, je pro podzimní výhledy po Šumavě ideálním cílem

Tipy na výlety

O podání správní žaloby Rada Jihočeského kraje rozhodla začátkem srpna. Jako důvod uvádí, že z procesu přípravy nové zonace národního parku vyloučily správa parku a ministerstvo některé obce a kraj a neposkytly jim dostatek odborných materiálů.

„Připravovanou vyhlášku proto Jihočeský kraj považuje za neústavní, porušující práva občanů na zdravé životní prostředí a zachování příznivých životních podmínek. Tato práva musí kraj jako zástupce zájmů svých občanů hájit, a tak s ním mělo být, v rámci příprav nové zonace, jednáno. Jihočeský kraj však byl de facto z diskuse o další podobě Národního parku Šumava vyloučen, přestože se národní park nachází také na jeho území,“ je přesvědčená Stráská. Podle ní byly návrhy zásadního charakteru projednány nedostatečně nebo na ně nebylo reagováno vůbec.

Jihočeský kraj žaluje šumavský národní park i ministerstvo kvůli nové zonaci

Domácí

Nové zóny schválila v červnu po několika jednáních a zapracování připomínek rada Národního parku Šumava, ve které jsou také zástupci šumavských obcí, krajů, zemědělci, zástupci cestovního ruchu, Klubu českých turistů i představitelé vědecké sféry.

„Pro se tehdy vyjádřilo 29 členů, proti byli čtyři a osm se zdrželo. Samozřejmě že do návrhu nešly zapracovat všechny připomínky, zvláště když některé si protiřečily,“ připomněl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. Zdůraznil, že pro park je žádoucí, aby vyhláška o nových zónách byla schválena co nejdříve.

Nejdiskutovanější přírodní bezzásahová zóna má podle návrhu 27,7 procenta. Jihočeský kraj by chtěl, aby toto území bylo daleko menší, naopak někteří vědci navrhovali tuto zónu zvětšit až na padesát procent parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám