Hlavní obsah

Kraj přidá na opravy zámků, miliony dostanou i Roden a Stropnický

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámky ve Skrýšově, Kácově nebo Osečanech a další projekty na obnovu památek si rozdělí dotaci 30 milionů korun z pokladny Středočeského kraje. Některé tyto památky patří známým osobnostem. Zastupitelé kraje na posledním jednání schválili peníze pro sedm žadatelů na opravy historických objektů, které chtějí využívat ke společenským akcím.

Foto: Středočeský kraj

Zámek Skrýšov na Příbramsku patří herci Karlu Rodenovi

Článek

Největší částku, téměř 5,9 milionu korun, dostane bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický na celkovou obnovu střechy a krovu pořízeného zámku v Osečanech na Příbramsku.

Úspěšná byla i žádost herce Karla Rodena, který získal zhruba 5,5 milionu korun na restaurování výmalby interiéru a obnovu podlah na zámku Skrýšov na Příbramsku. Přes 5,6 milionu dostane město Dobrovice na Mladoboleslavsku na obnovu fary a obdobnou částku i obec Zvěstov na Benešovsku na obnovu tamního zámku.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Zastupitelé vyhověli i Jaroslavu Kubíčkovi, jenž žádal o 4,7 milionu korun na opravu přízemí jižního křídla zámku v Kácově na Kutnohorsku. Přes milion korun dostane Římskokatolická farnost v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku na rekonstrukci společenského zázemí pilířové stodoly v areálu děkanství a více než 1,6 milionu korun dostane i obec Hvožďany na Příbramsku na obnovu špejcharu.

Žadatelé o tyto krajské peníze musí splňovat alespoň některá z kritérií, mezi něž patří například využití objektu pro spolkový a společenský život regionu, dostupnost památky pro nejširší veřejnost, mít více zdrojů na financování, naléhavost opravy nebo připravenost akce obnovy.

Ve Věžnici opraví historické památky

Cestování

„Program na obnovu památek vznikl před třemi roky. V roce 2018 bylo úspěšných 15 projektů v hodnotě 27 milionů korun a vloni 17 projektů v celkové hodnotě 40 milionů,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová. Žadatelem o dotaci musí být vlastník nemovité kulturní památky, která se nachází na území Středočeského kraje. Cílem je propojení památek se společenským životem v obcích a v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám