Hlavní obsah

Kožený: V procesu o vydání obnažím českou politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Viktor Kožený tvrdí, že proces o vydání do ČR "obnaží" státní aparát za uplynulých 15 let, " a ukončí tak kariéru mnoha (českých) politiků a změní historický pohled na jejich osobu". Irský finančník českého původu to prohlásil v písemné odpovědi na dotaz agentury ČTK.

Článek

Praha se na Bahamách dožaduje Koženého vydání kvůli obvinění z podílu na zpronevěře 13,6 miliardy korun z Harvardského průmyslového holdingu a Sklo Unionu Teplice. Třiačtyřicetiletý podnikatel, který se stal symbolem československé kuponové privatizace na počátku 90. let, čeká nyní v bahamské vazbě na výsledek soudního řízení o vydání do USA, kde je obviněn z korupce při privatizaci v Ázerbájdžánu.

Doplněnou vydávací žádost dosud české úřady na Bahamy neodeslaly. Mluvčí generální prokuratury v bahamském hlavním městě Nassau Cherye Bethelová uvedla, že zatím tento případ nebude komentovat.

Kožený: Stíhání je motivováno ČSSD

Kožený trvá na tom, že jeho stíhání v ČR je motivováno politickým zájmem ČSSD. Za důkazy považuje informace, podle nichž bývalý premiér Miloš Zeman údajně o jeho vyšetřování hovořil ještě před tím, než s ním policie začala.

Připomněl rovněž rozhodnutí českých úřadů neudělit mu vízum, kvůli čemuž nemohl před dvěma lety kandidovat v ČR do Evropského parlamentu. Rovněž plakáty se svým jménem a podobou, které využila sociální demokracie před volbami, pokládá za projev politizace svého případu.

"Na Bahamách však takovéto žerty ČSSD neobstojí a obžaloba v případě, že sem jednoho dne dorazí, bude muset vysvětlit veškeré výroky a chování předáků ČSSD vůči mé osobě, jakož i proč mám být vinen, když ani jeden ze zahraničních investorů, kteří do ČR ve spolupráci investovali, obviněni nejsou, byť na tom dobře vydělali," napsal Kožený z vězení.

Škromach odmítá výroky Koženého

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nebere výroky Koženého vážně. "Stalo se módou, že se každý stíhaný vymlouvá na politiku," řekl s tím, že stíhání Koženého je záležitostí státních institucí a sociální demokracie se netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám