Hlavní obsah

Kožený má pět pasů, ale všechny neplatné

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finančník českého původu Viktor Kožený, o jehož propuštění z vazby má po pondělním odročení rozhodnout soud v bahamském Nassau zítra večer našeho času, vlastní pět cestovních pasů. Žádný z nich ale není platný. Poukázal na to jeho advokát s cílem přesvědčit soudkyni Carolitu Bethelovou, že jeho klient před vyšetřováním neuteče do zahraničí. Kožený má například venezuelský pas na jméno Stehlíková.

Článek

Kožený byl minulou středu zatčen na základě amerického zatykače poté, co jej prokuratura v New Yorku obvinila z 27 trestných činů.

Koženého obhájce zdůraznil, že Kožený nemá v úmyslu odjet z Baham, z nichž se nevzdálil už od roku 1999, a připomněl, že už na ostrovy třikrát zval agenty americké FBI s tím, že jim poskytne své pasy a popíše své cesty. Prokurátor Francis Cumberbatch, jenž před bahamským soudem zastupuje vládu USA, naopak žádá, aby Kožený zůstal ve vazbě s tím, že je zkušený pilot.

Falešné cestovní doklady Koženého

Cestovní doklady vydaly Koženému - klíčové postavě kupónové privatizace u nás - úřady Česka a Irska, jehož občanství má od roku 1995. Nyní mu hrozí, že o ně přijde. Požádal totiž o bahamské občanství, upozornil britský deník The Sunday Times.

Finančník ovšem vlastní i venezuelský pas, přičemž zákony této země zakazují vydávat vlastní občany cizím státům, což prokurátora Cumberbatche znepokojuje. Koženého advokát ovšem zdůraznil, že tento postup se vztahuje pouze na rodilé Venezuelany.

Kuriózní je, že venezuelský pas zní na jméno Stehlíková, což je jméno matky Koženého za svobodna. Advokát to zdůvodnil tím, že ve španělsky mluvících zemích není nezvyklé používat v žádostech o pas jméno matky za svobodna.

Obviněn za machinace v Ázerbájdžánu

Americká obvinění vznesená proti Koženému se týkají hlavně údajného uplácení nejvyšších ázerbájdžánských činitelů v letech 1997 až 99 s cílem zajistit si podíl na privatizaci státní ropné společnosti Socar a praní špinavých peněz. Podle bahamské soudkyně Carolity Bethelové potrvá šetření do 5. prosince.

Pokud se podle ní ukáže, že trestné činy, jichž se měl Kožený s dvěma americkými společníky dopustit, patří do jurisdikce bahamské justice, bude se zodpovídat před ní. Pokud bude naopak příslušná jurisdiskce jiných zemí, bude vydán do New Yorku, napsal místní list Bahama Journal.

Koženého američtí společníci Frederic Bourke a David Pinkerton tvrdí, že se stali jeho oběťmi a ten zase, že jej s privatizací ázerbájdžánské ropné společnosti podvedli tamní činitelé.

Podplácel vládní špičky v Baku

Plán, k němuž finančník získal desítky miliónů dolarů i od renomovaných amerických společností, se realizoval masovým skupováním privatizačních kupónů od Ázerbájdžánců a předkupních práv od vlády za přivážené dolary v hotovosti a darováním cenných pozorností nejvyšším činitelům.

"Podplácení zahraničních činitelů je globální hrozbou demokratickým institucím a poctivé soutěži. Budeme rázně stíhat ty, kdo korumpují cizí představitele," prohlásil Michael Garcia, federální prokurátor z New Yorku.

Americký obhájce Koženého ovšem obvinění svého klienta odmítá už s poukazem na to, že protikorupční zákon se na něho jako na cizince nevztahuje. Za osobu, která se dopustila korupce, označuje Kožený svého bývalého právníka, Švýcara Hanse Bodmera, a před dvěma lety v ČT řekl, že za úplatky stojí američtí investoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Kožený byl zadržen kvůli žalobě v USA

Podnikatel českého původu Viktor Kožený a další dva muži byli ve čtvrtek u newyorského soudu obžalováni z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Oznámila...

DOKUMENT: Životopis Viktora Koženého

"Pirát z Prahy", jak se Viktoru Koženému přezdívá, se narodil v červnu 1963 v Praze lékařce a fyzikovi. V hlavním městě také začal v roce 1977 studovat...

Výběr článků

Načítám