Hlavní obsah

Kožený i Lubina mají stejného obhájce

Právo, Ivana Cihlářová
PRAHA

Ze dne na den se stal z pražského advokáta Martina Korbaře muž pronásledovaný médii. Jeho klientem je totiž od tohoto týdne David Lubina, zadržený policií jako vrah střihače TV Nova Michala Velíška. A jen o pár hodin později byl další jeho mandant, známý "pirát z Prahy" Viktor Kožený, zatčen na Bahamách.

Článek

Za to, že figuruje u dvou kauz, které patří v Česku k nejznámějším, ale podle Korbaře může obyčejná náhoda. On sám totiž o obhajobu právě Lubiny a Koženého nijak neusiloval a v obou případech ho soud jeho klientům, kteří si sami advokáta nevybrali, i když jej podle zákona mít musí, prostě a jednoduše přidělil.

"Pana Koženého obhajuji již přes dva roky. Byl jsem mu ustaven ex offo, pan Kožený se na mne informoval a nechal si mě. A také v případě pana Lubiny na mě prostě normálně přišla řada podle seznamu advokátů ex offo, který vedou soudy," řekl Právu Korbař.

Jak vysvětlila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková, advokáti jsou do těchto seznamů zapisováni na bázi dobrovolnosti, pouze se svým souhlasem. Ve chvíli, kdy soudce musí někomu přidělit obhájce, pak kontaktuje podle seznamu toho advokáta, který je na řadě. Služby takto přidělených obhájců hradí stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám