Hlavní obsah

Kovářová znovu otevřela kauzu Čunek, podle kritiků chybně

Právo, Jakub Troníček, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová znovu otevřela údajnou úplatkářskou kauzu místopředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Po prostudování spisu se rozhodla v úterý podat stížnost pro porušení zákona. Množí se ale hlasy, že ministryně nemůže podávat stížnost v případě, kdy trestní stíhání ukončilo rozhodnutí žalobce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

"Ta věc si zaslouží, aby se dostala k nezávislému soudu," řekla Kovářová na snídani s novináři. Hlavním důvodem je podle ministryně očistit dobré jméno českého soudnictví.

"Ta kauza naprosto zásadním způsobem poškodila justici a musím udělat všechno pro to, abych justici očistila," sdělila novinářům Kovářová. Nechala si vypracovat několik expertíz, a některé z nich našly v případu pochybení.

Stížnost podala ve prospěch i v neprospěch obou účastníků řízení, tedy Jiřího Čunka a také Petra Hurty, šéfa společnosti HB Real, která měla Čunkovi údajný úplatek nabídnout.

Na dotaz Práva, jak se k znovuotevření kauzy staví, odpověděl Jiří Čunek, že to vítá. Jedině znovuotevření a prošetření práce některých policistů a státních zástupců podle něj povede k objasnění tohoto případu. Urbanová se stala nástrojem některých politických sil, prohlásil Čunek.

Ministryně postupuje protiprávně, tvrdí kritici

Postup ministryně Kovářové se ale nelíbí například bývalému olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivu Ištvánovi, který byl sesazený kvůli kauze Čunek a dodnes kvůli tomu vede soudní spory. Podle něj podle ustálené soudní praxe a podle judikatury Nejvyššího soudu nelze proti usnesení státního zástupce o zastavení trestního stíhání podat stížnost pro porušení zákona.

Také bývalý šéf resortu justice Jiří Pospíšil (ODS) je podle svých slov krokem své nástupkyně ve funkci překvapen. "Podle expertíz, které jsem si nechával dělat na ministerstvu, je totiž vyloučené, aby ta stížnost směřovala proti rozhodnutí o zastavení stíhání pana Čunka. Proto mě to překvapuje,“ uvedl Pospíšil.

Podle Právem oslovených expertů si může ministryně stěžovat pouze na fakt, že Čunkovo stíhání bylo vůbec zahájeno. "Závěr Nejvyššího soudu by pak mohl v takovém případě znít, že Čunek neměl být nikdy obviněn a snahy tzv. justiční mafie o zastavení stíhání by pak v tomto světle byly oprávněné,“ řekl k tomu Právu expert, který si však s ohledem na citlivost tématu nepřál být jmenován.

Spis bude pro veřejnost na webu

Ke konkrétním věcem, obsahu stížnosti a jednotlivým krokům napadaným ve spisu, se ministryně Kovářová odmítla vyjádřit s tím, že by nerada ovlivnila rozhodnutí soudu. Dodala však, že stížnost ještě v úterý odešle k Nejvyššímu soudu.

Podle Kovářové má veřejnost právo znát spis celého případu, a podle svých slov ještě ve stejný den udělá vše pro to, aby byl dostupný na internetových stránkách ministerstva. Požádá zároveň Nejvyšší státní zastupitelství, aby spis zveřejnilo. 

Kauza tak zřejmě nabude nových rozměrů. V pondělí zastavilo Městské státní zastupitelství stíhání Marcely Urbanové, která čelila obvinění z křivé výpovědi v údajné korupční aféře bývalého šéfa lidovců Jiřího Čunka. Státní zástupkyně rozhodla, že Urbanová vypovídala nepravdivě, neprokázalo se však, že tak činila úmyslně, informovala mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Urbanové hrozily až tři roky vězení. [celá zpráva]

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal.

Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Důležitou roli v nich mnohdy hrála právě Urbanová.

Čunek si v průběhu soudních pří stěžoval na přístup vyšetřovatelů a že jeho případ je zpolitizovaný. Kvůli kauze se podle něj nemohl ani plně věnovat svěřenému úřadu.

"Do kauzy Čunek jsem nezasahoval a ani nebudu. Domnívám se, že ministryně jedná dle svých kompetencí a nemohla dělat nic jiného. Nemám k tomu žádný další komentář,“ sdělil v úterý Právu šéf ODS a expremiér Mirek Topolánek na dotaz, co říká tomu, že Kovářová otevřela kauzu Čunek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám