Hlavní obsah

Korunu za sloup a den. Praha na volební agitaci stran nezbohatne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Využití sloupů veřejného osvětlení k předvolební agitaci bude stát politické strany korunu za lampu a den. Plyne to z usnesení, které v úterý přijali pražští radní a jež se bude vztahovat na kampaně v letošním a příštím roce. V minulosti měly strany tyto plochy zapůjčeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plakáty jsou využívány ve všech volebních kláních.

Článek

Praha původně plochy pro prezentaci politických kandidátů zapůjčovala. Zákon to ale od začátku letošního roku zakazuje.

Město zdůvodňuje jednokorunový nájem tím, že registrované politické strany a hnutí jsou nekomerční subjekty a nesmí generovat zisk. Druhým argumentem pak je zajištění demokratické soutěže, kdy by si v případě tržního nájemného některé politické subjekty nemohly dovolit plochy pronajmout.

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební agitace na sloupech veřejného osvětlení před volbami v roce 2013.

Na korunu přijde politická uskupení i pronájem metru čtverečního reklamní plochy v majetku města.

Podmínky platí pro politické strany při volebních kampaních do Sněmovny letos na podzim, pro prezidentské volby na začátku příštího roku a volby do zastupitelstva hlavního města a městských částí na podzim 2018.

Reklamní balast má dostat pravidla

Město v úterý schválilo pravidla pro umisťování reklam na veřejných sloupech, neboť je tímto „balastem” zahlceno. Pravidla mají platit od roku 2018, nosiče však budou mizet postupně s tím, jak budou dobíhat smlouvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Reklama na sloupech veřejného osvětlení má mnoho podob.

"Město je dnes zahlceno reklamními nosiči, které nejen tvoří vizuální balast, ale navíc leckdy brání v pohybu po chodníku nebo bezpečnému výhledu v křižovatce,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).

Schválená pravidla regulují velikost reklamních nosičů na sloupech, které budou moci být široké maximálně 80 a vysoké 120 centimetrů. Na některých místech v Praze budou zakázány úplně.

Zmizet by měly z pražských ostrovů, parků a lesoparků, náplavek a cyklostezek. Zakázané budou také v okolí křižovatek a v místech, kde by bránily v rozhledu. V památkových zónách bude moci viset jen nejmenší ze tří formátů reklamy.

Foto: Petr Horník, Právo

Sloupy veřejného osvětlení využívají strany a hnutí k agitaci pravidelně

Reklama

Výběr článků

Načítám