Hlavní obsah

Koronavirus nás zpomalí, ale nezastaví, říká šéf pražského veřejného osvětlení

– Praha
Právo, Petr Janiš

Firma Technologie hlavního města Prahy má od roku 2018 na starosti správu pražského veřejného osvětlení. Předseda představenstva Tomáš Jílek v rozhovoru pro Právo uvedl, že koronavirus i díky zvýšenému úsilí jejich zaměstnanců kvalitu služeb nezhoršil. Do příštích let však počítají se zpomalením investic do rozvoje i omezením světelného smogu.

Foto: archiv

Předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek

Článek

Máte na starosti osvětlení Prahy. Zaznamenal jste výzvu vědců, aby se při koronavirových omezeních zbytečně nesvítilo?

Zaznamenal, ale musím říct, že my se snažíme, aby se zbytečně nesvítilo pořád, nejen v této zvláštní době. Naše soustava veřejného osvětlení, která je logicky největší v ČR, prošla už dvěma vlnami snižování příkonu.

Příští rok již budou stovky stožárů připravených na osazení nabíječek elektromobilů

Dnes jde v průměru o necelých 80 W na každé ze 135 tisíc pražských svítidel. Intenzita osvětlení je dána normami, které musíme striktně dodržovat. Moderní LED svítidla s proměnnou intenzitou přinášejí možnost snižovat intenzitu osvětlení například v závislosti na hustotě dopravy.

A co světelný smog, který Pražanům tolik vadí?

Ve vznikající dlouhodobé koncepci pražského osvětlení na to myslíme a techniku budeme mít během pár let. Řešení zbytečného svícení, tedy tzv. světelného smogu, má řadu dalších nástrojů. V daleko větší míře jej produkují jiné zdroje, například světelné reklamy.

Jedním z nápadů bylo tlumit osvětlení ulic při zákazu vycházení. Je to v Praze možné a vhodné? Myslím technicky i politicky.

Tenhle nápad také nesouvisí s epidemiologickou situací. My už celý letošní rok stavíme v sedmi pražských parcích pilotní instalace osvětlení s proměnnou intenzitou a pokročilými řídicími funkcemi.

Praze to kazí regiony. Metropole by už klidně mohla otevřít obchody a restaurace

Domácí

Technologií je na trhu spousta a určité testování a pochopení bylo nutné předtím, než se rozhodneme pro plošné nasazení. Proto byly vybrány právě parky, kde je možné připustit významné snížení intenzity v noci, v době, kdy je v parku málo chodců, nebo podle intenzity přirozeného světla.

Vše testujeme a v příštím roce je začneme zavádět i v ulicích, zatím tam, kde měníme dožitá sodíková svítidla za moderní na bázi LED technologií. Těch je zatím v Praze necelých deset tisíc, tedy méně než sedm procent. Otázka politická je spíše otázkou diskuse s veřejností.

Stávající magistrátní koalice v Praze má snižování světleného smogu ve svém programu a musím říct, že naše technologické změny významně finančně podporuje. Lidé mají spojené světlo s pocitem bezpečí, turisté pak s reprezentativním osvětlením památek.

Ztlumení osvětlení musí předcházet dobrá informační kampaň, aby lidé pochopili, že bude mít pozitivní dopady na kvalitu spánku, sníží dopady na životní prostředí, ve kterém také žijí, ale neomezí jejich bezpečnost. Jde o hledání rovnováhy.

Nesvítíme někde zbytečně? Astronomové by rádi v noci zhasli

Věda a školy

Už nyní dáváme lidem možnost hlásit obtěžování rušivým světlem. Každý jednotlivý případ přímo na místě prověřujeme a při překročení norem technicky upravujeme. Například změníme sklon svítidla nebo ho rovnou vyměníme. Zatím jsou takových případů desítky ročně.

Jak se podepisují ekonomické dopady koronavirových omezení na hospodaření vaší městské firmy?

Naštěstí mohu říct, že ekonomické zatím žádné. Směřujeme ke splnění letošního plánu obratu 420 milionů korun při vyrovnaném rozpočtu. Dopad to mělo na úsilí, které tomu museli věnovat naši zaměstnanci.

A tam hluboce smekám před všemi, kdo se o pražské osvětlení v našich barvách starají. V obou vlnách epidemie se nám díky jejich úsilí podařilo zachovat plně třísměnný provoz a všechny sledované ukazatele. Nesvítivost, nebo chcete-li poruchovost, pražských svítidel dlouhodobě držíme pod jedním procentem. V době covidu to přitom není vůbec jednoduché.

Nebudete muset omezit investice? V přípravě rozpočtu na příští rok se počítá s odložením některých akcí.

V oblasti budoucích městských investic už to bude citelné. Kopíruje to vlastně vývoj celé české ekonomiky. Epidemii pocítíme nejvíce v příštím roce. Objem investic, který je plánován, je takřka poloviční. Nechceme odkládat výměny LED svítidel, tempo se ale zpomalí.

Aplikaci pro hlášení poruch a obtěžování světelným smogem pod názvem Praha svítí lze stáhnout do telefonů

Rovněž pro projekt synergické přípravy na nabíjení elektromobilů ze stožárů veřejného osvětlení se snad podaří zajistit dostatek prostředků za cenu jeho zpomalení. Zastavit potřebné investice nechceme, jen zpomalíme.

Jak daleko jste s nabíjením elektromobilů ze sloupů městského veřejného osvětlení pokročili?

Je dokončen pilotní projekt v oblasti Vinohrad. Na něm jsme si natrénovali spolupráci s Pražskou energetikou a její distribuční společností. Společně projektujeme, vybíráme vhodné lampy a společně kopeme výkop a pokládáme jeden kabel. Úspory pro město jsou obrovské, vše jde i rychleji.

Světelné znečištění se zvyšuje až o šest procent ročně, upozorňuje astronom

Věda a školy

Příští rok již budou stovky stožárů připravených na osazení nabíječek. O jejich provozovateli vede město diskusi. My ale budeme připraveni.

Budete muset omezovat příští rok i běžné výdaje, v jaké míře?

Omezujeme již nyní. Hledáme rezervy, ale zatím se nám daří nepostihovat mzdy našich lidí. Díky nim jsme krizi překonali a bylo by nespravedlivé, kdyby úspory platů stály na prvním místě. Omezujeme nakupované služby a pokoušíme se provádět více činností vlastními silami. Dalším omezením se ale nevyhneme.

Chystáte přece jen nějaké novinky?

Spíš budeme v projektech pokračovat. Dál rozvíjíme aplikaci pro hlášení poruch i obtěžování světelným smogem pod názvem Praha svítí. Lze ji stáhnout do telefonů z našich stránek nebo stránek pro mobilní aplikace. Osadíme další LED svítidla a ta stávající vybavíme dálkovým řízením.

Pražské dobíječky elektromobilů nebudou v úzkých ulicích a před památkami

AutoMoto

Stmívání a regulace osvětlení se tak pomalu začnou stávat realitou pražských ulic. Covid-19 nás nezastaví, Pražané si zaslouží moderní osvětlení, které je bude provázet v ulicích a nebude obtěžovat při spánku.

Reklama

Výběr článků

Načítám