Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Nejhorší jsou okresy na jihu Čech

Novinky, ČTK, orh, kov

Nejvyšší počet případů nákazy koronavirem na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní je nyní v Jihočeském kraji. Podle hygieniků jde o nákazy z různého prostředí - z rodiny, ze školy i z pracoviště.

Článek

Z okresů je nejhorší situace aktuálně na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku. Na Českokrumlovsku je počet nových případů na 100 000 obyvatel za týden na hodnotě 88, na Klatovsku a Českobudějovicku 63 a v okrese Prachatice 57. Nad 25 má incidenční číslo 14 okresů.

Podle slov ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je nyní třeba zaměřit se zejména na okresy Český Krumlov a Klatovy. „Oba dva mají stále vysokou záchytovou nálož, mají prorůstové charakteristiky a mají relativně vysokou pozitivitu testů,“ dodal.

Covidové pasy: Jak a kde získat certifikát o očkování, testech či prodělání nemoci

Domácí

Právě sledování vývoje epidemie koronaviru po okresech či obcích je podle něj nyní důležité.

Ředitelka protiepidemického odboru jihočeské krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková pro Právo uvedla, že podle trasování jsou případy nákazy většinou v rodině, na pracovišti a také ve školách, kde se vytrvale testuje. Asi u třetiny nakažených pak není původ nákazy zřejmý. Hygienici ale nevidí situaci dramaticky.

„Naprosto zásadní je, že počet případů stále klesá. V Jihočeském kraji jsme neměli v době vrcholu epidemie tolik případů jako v jiných krajích, a tak je pokles pomalejší. Populace tady není tolik promořená,“ vysvětlila Luňáčková.

Musely být děti tak dlouho doma? Letos to určitě smysl mělo, tvrdí Dušek

Domácí

Za středu evidují v kraji 30 nových případů nákazy. V celé ČR jich bylo 248. Podle dat na webu krajské hygienické stanice se na jihu Čech aktuálně potýká s covidem 660 lidí.

V současné době je v Jihočeském kraji podle týdenní nákazy na 100 tisíc obyvatel 37,4 případu a žáci tu ve školách musí podobně jako ve Zlínském a Libereckém kraji nosit roušky. „Pokud bude pokračovat současný trend, je pouze otázka času, kdy se dostaneme pod 25 případů na 100 tisíc obyvatel,“ dodala Luňáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám