Hlavní obsah

Kontroly odhalily 73 nakažených, kteří porušili izolaci. Čtyři firmy netestovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici společně s policisty uskutečnili v minulých dnech a týdnech tisíce kontrol týkajících se testování ve firmách a také kontrol zaměřených na dodržování nařízené izolace či karantény. Problémy zjistili ve zhruba 80 případech. Na páteční tiskové konferenci to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Svrčinová: Ve čtyřech firmách se netestovalo, 76 lidí porušilo izolaci či karanténuVideo: ČTK

 
Článek

Povinné testování kontrolovali hygienici ve 4400 firmách. „Pouze ve čtyřech firmách se vůbec netestovalo,” oznámila Svrčinová. U zhruba 1,5 procenta firem pak byly podle ní zjištěny závady při testování.

Pochybení budou řešena ve správním řízení, kdy společnostem hrozí pokuty.

Kontroly protiepidemických opatření nekončí

Koronavirus

Společně s policisty se hygienici zaměřili i na kontrolování lidí, kterým byla nařízena izolace či karanténa. Takových kontrol provedli přes 3000.

„Bohužel v 73 případech jsme zjistili porušení izolace, tedy u lidí, kteří jsou nemocní. Další tři pochybení byla u karantén,” doplnila Svrčinová.

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí za březen do karantény a izolace nastoupilo 184 400 lidí. Svrčinová uvedla, že v uplynulých dnech došlo k posílení kontrolních kapacit. Hygienici podle ní kontrolují vždy po podnětech, které dostanou, ve zbytku jde o náhodný výběr.

Reklama

Související témata:

Související články

Kontroly karantény budou jako doposud

Dohled nad tím, jestli lidé dodržují nařízenou karanténu kvůli covidu-19, bude nejspíš probíhat stejně jako doposud. To znamená, že policisté budou hygienikům...

Kontroly protiepidemických opatření nekončí

Společně s nouzovým stavem v pondělí v Česku skončily také kontroly na hranicích okresů. Policie i nadále ale bude dělat namátkové kontroly, zda lidé dodržují...

Výběr článků

Načítám