Hlavní obsah

Kontroly na hranicích by v případě mimořádné hrozby mohlo nařídit vnitro

Praha
Aktualizováno

Pokud by Česku hrozila mimořádná hrozba, kontrolu na hranicích by místo vlády mohlo nařídit ministerstvo vnitra. Na návrhu nového zákona o ochraně státních hranic se ve středu v noci shodl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vojáci i policisté se řadí a vyráží na společné hlídky.

Článek

„Materiál byl schválen,” potvrdil Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Kontroly, které by nově při mimořádné hrozbě nařídilo ministerstvo vnitra, by mohly trvat pouze pět dní a bylo by možné je provádět na vybraných místech nebo po celé délce hranic. Další prodloužení by ale musela schválit vláda.

Podle návrhu jde hlavně o krizové řešení situací, kdy z časových důvodů nelze uplatnit standardní postup, při kterém o zavedení kontrol rozhodne vláda. Kabinet rovněž podle návrhu zákona rozhodne o zrušení kontrol.

Vláda určí rozsah či intenzitu

Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob či intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému.

Pokud mimořádná situace nenastane, bude o uzavření hranic stejně jako dosud rozhodovat kabinet.

Návrh zákona, který má nahradit normu z roku 2002, poputuje nyní do Sněmovny.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve uvedl, že Česká republika je připravena v případě přílivu velké vlny uprchlíků nasadit na hranice armádu.

Ve středu se proto na hranicích s Rakouskem na jihu Čech a Moravy konalo společné cvičení policistů a vojáků. Jeho výsledky byly podle Chovance uspokojivé, nutné je však zrychlit čas nasazení. [celá zpráva]

Premiér Sobotka však uvedl, že probíraný návrh zákona není vyvolán současnou migrační krizí, ale reaguje na novelizaci Schengenského hraničního kodexu.

BEZ KOMENTÁŘE: Manévry u rakouských hranicVideo: Pavel Orholz, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám