Hlavní obsah

Konkurzní správce H-Systemu chce po bytovém družstvu doplatit miliony za nájem

Aktualizováno

Správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport podal žalobu na bytové družstvo Svatopluk o zaplacení 21 milionů za nájem za byty v Horoměřicích za poslední tři roky, řekl předseda družstva Martin Junek. Monsport informaci potvrdil, žalobu podle svých slov podal na základě loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Monsport

Článek

Monsport žádá nájemné za poslední tři roky, nájemné za předešlá léta je již promlčené. Žalobu podal u Okresního soudu pro Prahu-západ v červnu, družstvo se o žalobě dozvědělo z datové schránky ve středu. Družstvo má nyní 30 dní na vyjádření.

Ústavní soud (ÚS) loni v srpnu odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) v kauze H-System, podle něhož měli bývalí klienti zkrachovalé firmy do měsíce opustit své domovy v Horoměřicích u Prahy. Dotčení lité tak nemusí učinit nejméně do doby, než se rozhodne o jejich stížnosti.

Monsport nejprve družstvu poslal předžalobní výzvu, v níž požadoval částku ještě o milion vyšší.

„Tento krok, který jsme učinili, svým způsobem navazuje a vyplývá z pravomocného rozhodnutí Nejvyššího soudu,” dodal Monsport. Soud podle něj uvedl, že pouze správce může nakládat s majetkem zapsaným v konkurzu a mít z něj užitky, případně benefity v podobě nájmu.

„Za celou dobu nebyli správci placeny těmi užívajícími osobami žádné poplatky či peníze,“ dodal, proč se domáhá doplacená nájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám