Hlavní obsah

Kongres ODS vyzval rebely, aby se podřídili většině

Právo, Novinky, jov, jas
Aktualizováno

Kongres ODS přijal v neděli večer usnesení, v němž vyzval rebelující poslance, aby upustili od své sólové akce a respektovali většinové stanovisko klubu. Rovněž bylo přijato usnesení, které žádá poslance, aby názorové neshody řešili uvnitř klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Obě usnesení byla zjevně namířena proti rebelujícím poslancům, kteří odmítají podpořit stabilizační balíček, který obsahuje i koaličně dohodnuté zvýšení DPH. Vláda s jeho přijetím spojila svou další existenci.

Přijato naopak nebylo usnesení, které vyzývalo poslance, aby podpořili prováděcí zákon ke vzniku druhého pilíře důchodové reformy.

Delegáti se rovněž usnesli, že prioritou je pro ODS pokračování stávající koalice s TOP 09 a LIDEM.

Jak se rebelující poslanci k usnesení kongresu postaví, není jasné. Ivan Fuksa, který se na kongresu neúspěšně ucházel o post předsedy, uvedl, že nechce pád vlády, předčasné volby, ale zároveň ani zvyšování daní, s nímž počítá návrh balíčku. [celá zpráva]

Rebelové neuspěli

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer, tzv. kníže z Hluboké Pavel Dlouhý a poslanečtí rebelové Petr Tluchoř a Marek Šnajdr pohořeli v neděli večer ve volbě členů nejvyššího orgánu ODS mezi kongresy, výkonné rady. Delegáti jim vystavili červenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Občanští demokraté využili možnost kroužkovat a kontroverzní kandidáty do výkonné rady nevpustili. Dlouhý dostal 260, Langer 199, Šnajdr 198 a Tluchoř 181 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám