Hlavní obsah

Konec plýtvání léky, lékaři by mohli předepisovat přesné počty tablet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plýtvání léky, které ročně přijde zdravotní pojišťovny na vyhozených medikamentech na čtyři miliardy korun, by podle ministerstva zdravotnictví pomohlo, kdyby mohli lékaři pacientům předepisovat konkrétní počty tablet. Zatímco v USA je takovéto dělení dávek běžné, čeští lékárníci jsou k této vizi spíše skeptičtí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Evropa je nastavená na originální balení, rozbalování je zakázáno," řekl viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Lékárník podle něj může nyní vyjít vstříc pacientovi jenom tak, že velké balení, které předepsal lékař, mu v lékárně nechá a dávkuje z něj lék třeba po týdnech. Aby ale z jednoho balení dával lék více pacientům, možné není.

"Zákon o léku je přísný, aby bezpečnost byla maximální," připustil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nevyloučil však, že by po změně legislativy lékárník mohl ustřihnout balení, nebo vysypat z lahvičky potřebný počet tablet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

"Tím směrem asi vývoj půjde, ale lékárník samozřejmě musí lék dát věrohodně do jiného obalu, dát nálepku a razítko, aby bylo jasné, že je to děláno odborníkem podle daných pravidel," řekl ministr.

"V USA lékárníkova práce nespočívá v pouhém vytažení krabiček ze zásuvky. Na základě předpisu vydá každému pacientovi zvlášť připravené osobní balení s daným počtem tablet a také s popiskem obsahujícím jméno, diagnózu a rozpis léčby spolu s přizpůsobeným informačním letákem," popsal svoji zkušenost primář Ivan Peychl z Nemocnice na Bulovce.

Bylo by to riziko a nejsme na to připraveni, tvrdí lékárníci

Podle Havlíčka není Evropa na tuto změnu připravená. Pochybuje i o možnosti úspor. Když z jednoho balení dostává lék více pacientů, musí se vytisknout pro každý výdej příbalový leták. Práce s rozdělením většího balení také něco stojí. Podle Havlíčka je nemyslitelné, aby se rozpočítávaly léky v ruce. Mohou to dělat jen lékárny, které mají vybudované superčisté prostředí, což je nákladné.

Dalším rizikem jsou padělky. Když se lék bude z větších balení dělit, je složitější kontrola šarží. "Návrh má víc rizik než přínosů," shrnul Havlíček.

Anketa

Co děláte s léky, které nespotřebujete?
většinou je vyhodím
13,2 %
odnesu je zpět do lékárny
22,6 %
skladuju je, co kdyby se hodily
64,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8894 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám