Hlavní obsah

Konec plastových brček či talířů má ve Sněmovně zelenou

Návrh zákona, který zakazuje jednorázové plasty, jako jsou například brčka, plastové příbory či talíře, dostal ve středu šanci. Ve Sněmovně jde do druhého čtení. Novela, která reaguje na směrnici Evropské unie, by mohla být účinná od července.

Foto: Marie Königová

Ilustrační foto

Článek

„Směrnice byla přijata za účelem omezení plastového obalu v mořích,“ uvedla ve Sněmovně ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Novela tak zakazuje uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh. Jedná se například o plastové příbory, brčka, talíře, vatové tyčinky, tyčky k uchycení balónků či nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.

Konec plastových brček či příborů. Vláda znovu schválila zákaz jednorázových plastů

Ekonomika

Výrobci budou muset podle zákona současně označovat i výrobky z plastů jednotným značením. Týkat se to bude například cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Díky zákazu by se pak podle resortu měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů.

Opoziční poslanci nicméně ve Sněmovně upozorňovali na to, že zákon reagující na směrnici Evropské unie nejde ruku v ruce s covidovou dobou. Podle nich například neočkovaní lidé v České republice mají jedinou možnost, a to odnášet si jídlo z restauracích v plastových boxech.

Návrh také schválil v lednu kabinet expremiér Andreje Babiše (ANO), Sněmovna jej ale následně neprojednala.

Mladé mořské želvy polykají plasty kvůli evoluční pasti, uvádí studie

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám