Hlavní obsah

Konec koalice lidovců a STAN? Odmítám spekulace novinářů, uvedl Bělobrádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební spolupráce lidovců a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by se mohla změnit. Podle vyjádření europoslance za STAN Stanislava Polčáka mluví lidovci o možném ukončení společné koalice a o tom, že by mohli pozvat starosty na kandidátky KDU-ČSL. Uvedl to server lidovky.cz. Předseda lidovců na Twitteru reagoval, že jsou to spekulace a že koaliční smlouva dál platí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vlevo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a vpravo předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Článek

„Dnes ráno přišlo předsednictvo KDU na koaliční jednání s tím, že dojde k ukončení koaliční smlouvy a že nás zvou na své kandidátky,“ citoval server Stanislava Polčáka.

Místopředseda STAN Vít Rakušan pak uvedl, že Starostové koaliční spolupráci dál věří.

Ze strany lidovců se ovšem, alepoň zatím, nic nemění. „Odmítám spekulace novinářů, že předsednictvo KDU-ČSL rozhodlo o konci koalice lidovců a starostů. Koaliční smlouva zůstává platná,“ reagoval na Twitteru předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pokud by zástupci STAN kandidovali na lidoveckých kandidátkách, stačilo by kandidátům ke vstupu do Sněmovny obvyklých 5 procent hlasů, ve společné koalici by potřebovali 10 procent hlasů.

Při dojednání dohody o spolupráci lídři KDU-ČSL i STAN mluvili o tom, že věří, že to dokážou, jenže průzkumy pro ně zatím nevyznívají příliš optimisticky, koalice se pohybuje na zmiňované hraně nebo pod ní.

O tom, že by bylo dobré koalici ukončit, mluví otevřeně třeba zlínský hejtman a senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek. A podobný názor zazníval i od dalších straníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám