Hlavní obsah

Komunisté vyzvali k důvěryhodnější politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KSČM ve čtvrtek vyzvala ostatní politické strany k urychlení přijetí klíčových zákonů, které povedou k obnovení důvěryhodnosti politiků. Jedná se o zákon o majetkových přiznáních a novelu o střetu zájmů, která by zahrnovala i rodiné příslušníky.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

"Přispělo by to k obnovení důvěryhodnosti politiků," řekl Právu předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. Komunisté tak reagují na situaci, která se odehrává kolem kauzy půjčky Stanislav Grosse na jeho pražský byt.

Předseda komunistů Miroslav Grebeníček již před časem na adresu předsedy vlády jasně vzkázal: "Věci, které se rozplývají kolem premiéra, jsou tak závažné, že by on sám měl zvážit setrvání ve funkci."

K vyjasnění otázek týkajících se novely o střetu zájmů se ve čtvrtek sešli předsedové Sněmovny a Senátu Lubomír Zaorálek a Přemysl Sobotka. O prezidentovu vetu novely by Sněmovna totiž měla hlasovat v už první polovině příštího týdne.

Tresty za opožděné informace o vedlejších příjmech

Podle novely by zastupitelé krajů a obcí s rozšířenou působností měli zveřejňovat vedlejší příjmy, podnikání a majetkové poměry. Uvolněným členům zastupitelstev má znemožnit, aby pobírali odměny za funkce v řídicích, dozorčích a kontrolních orgánech firem, jež zřídilo nebo majetkově ovládá kraj či město. Novela chce zvýšit i tresty politiků za opožděné a nepřesné informace o vedlejších příjmech.

Na projednání vládou také čeká návrh ministra Němce o majetkových přiznáních. Podle Němcova návrhu by majetková přiznání všech veřejných činitelů byla přístupná na internetu. Své příjmy by zveřejňovali i krajští a všichni obecní zastupitelé. Za uvedení lživých údajů by hrozila až půlmilionová pokuta. Další novinkou má být roční lhůta, po kterou by se činitel nesměl stát společníkem nebo zaměstnancem firmy, o jejíž zakázce v posledních třech letech rozhodoval.

Němcův mluvčí Petr Dimun uvedl, že pokuta 500 tisíc korun za uvedení lživých informací nebo odmítnutí je poskytnout by se dala ukládat opakovaně. Nedodržení termínu pro odevzdání majetkových přiznání by stálo 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám