Hlavní obsah

Komunisté v Benátkách nad Jizerou posílají do voleb tři 90leté kandidátky

Právo, Radek Plavecký, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky nad Jizerou

Bezkonkurenčně nejstarší kandidátní listinu do říjnových obecních voleb postavili komunisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Hned třem ženám ucházejícím se o zastupitelské posty v tomto městě je úctyhodných 90 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úplně nejstaršího kandidáta má však Praha. Je to pětadevadesátiletý bývalý farář Jiří Otter, kterého do zastupitelstva městské části Praha 2 posílá Strana zelených s podporou pirátů a SNK-ED.

Zatímco Otter je až na 35. místě kandidátky, dvě devadesátileté důchodkyně v Benátkách si vysloužily volitelnější místa – v polovině listiny. Ani jejich kolegové nepatří k nejmladším – věkový průměr všech 23 komunistických kandidátů v Benátkách je 72 let. Sedm a více křížků na krku už má na této kandidátce 16 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tři ženy za pultem

Při pohledu na listinu uchazečů je pohled do kolonky povolání v tomto případě dost monotónní. Slovo „důchodce“ se tam vyskytuje 18krát. Zbylí jsou dva podnikatelé a tři prodavačky. Aby si snad někdo nemyslel, že komunisté nenabízejí v Benátkách mladou krev, přece jen se na kandidátce objevují i mladší ročníky, které vysoký věkový průměr poněkud srážejí. O to se postaraly zmíněné tři prodavačky ve věku 20, 34 a 37 let.

Celkem v zemi kandiduje do zastupitelstev obcí a městských částí 233 774 lidí, nejvíce v historii Česka, z toho je 76 400 žen. Kandidátům je v průměru 46 let.

Nejmladších, osmnáctiletých, kandidátů usiluje o křesla v komunálních volbách v celé republice celkem 454.

Nejvíce kandidátů vysílá Sdružení nezávislých kandidátů – místní sdružení, a to 82 859 lidí. Komunisté posílají do voleb 16 963 lidí, soc. dem. 16 073, lidovci 15 610, ODS 10 766, ANO má 7087 kandidátů, TOP 09 nasadila 5294 lidí a Starostové a nezávislí 3516 lidí.

Další tisíce posílají partaje do boje o městské části a obvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám