Hlavní obsah

Komunisté pokutu 100 tisíc uhradí, ještě se ale pokusí jednat o snížení

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci KSČM jsou připraveni uhradit pokutu 100 tisíc korun, kterou jim kvůli absenci na jednání o osudu vládních reforem uložil Ústavní soud (ÚS). Komunisté se předtím ale ještě pokusí vyjednávat o snížení částky.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a poslancem Jiřím Dolejšem

Článek

„Samozřejmě bude uhrazena,“ řekl k pokutě na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Pokutu podle něj probíral poslanecký klub strany na svém ranním jednání.

Komunisté se ještě chtějí podle Dolejše pokusit vyjednávat s ÚS o snížení částky. Vzhledem k tomu, že už soud pokutu veřejně vyhlásil, nebude s největší pravděpodobností prosba vyslyšena.

KSČM se ve středu Dolejšovými ústy omluvila poslancům ČSSD, které do kauzy zatáhla. Pokutu tak komunisté uhradí sami. „Nechceme do toho zatahovat nikoho nevinného, tedy především poslance sociální demokracie,“ uvedl místopředseda KSČM, který se zároveň poslancům ČSSD omluvil.

ÚS uložil skupině komunistických poslanců pokutu 100 tisíc korun na úvod úterního jednání o reformních zákonech. Zákonodárci KSČM totiž na rokování nedorazili, ačkoliv právě oni trvali na veřejném jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám