Hlavní obsah

Komora varuje před falešnými exekucemi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci přišli na další trik, jak lidi připravit o peníze. Formou SMS upozorňují na smyšlenou exekuci a snaží se získat citlivé údaje. Jelikož jde o sofistikovaný podvod, upozorňuje Exekutorská komora, aby lidé na odkazy neklikali.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

SMS, kterou lidé obdrží, je informuje o údajné exekuci, která je proti nim vedena. Dohledatelná má být na stránce ekcr.org/search, která svým vzhledem napodobuje oficiální webové stránky Exekutorské komory.

„Na stránce ekcr.org/search se po zadání osobních údajů objeví informace o smyšleném dluhu a smyšlené exekuci. Bez ohledu na to, zda jsou zadány existující či neexistující údaje. Podvodná aplikace následně odkáže na možnost uhradit dluh,” popsala Exekutorská komora princip podvodu a apelovala na adresáty SMS, aby na odkaz neklikali a nikdy do něj nevyplňovali osobní údaje ani se nesnažili jeho prostřednictvím o provedení plateb.

Poškozené komora odkazuje na policii či státní zastupitelství.

Jak vyzrát na inflaci? Internet zaplavují kryptoměnové podvody

Bezpečnost

Podobné podvody jsou s rozmachem digitálních technologií stále častější a sofistikovanější. Uživatelé by měli být obezřetní a na podezřelé odkazy neklikat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám