Hlavní obsah

Komise: nemocnice u Hlinky nepochybila

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Bez pochybení postupovala při léčbě a pokusech zachránit život hokejového trenéra Ivana Hlinky karlovarská nemocnice a záchranka po jeho autonehodě 16. srpna na výpadovce z Karlových Varů do Prahy.

Foto: HZS Zlínského kraje

Foto z místa nehody u Luhačovic.

Článek

Shodla se na tom sedmičlenná nezávislá komise odborníků, která v pátek postup lékařů a zdravotníků na základě veškeré dostupné dokumentace posuzovala. Právu to potvrdil předseda komise Ladislav Havlíček. Krajský úřad v Karlových Varech informace o závěrech komise ale tajil a chce je zveřejnit až v úterý 12. října.

"Výsledek je celkem pozitivní," uvedl Havlíček na dotaz Práva a pokračoval: "Závěr je takový, že ze strany lékařů nedošlo k pochybení," dodal s tím, že komise došla k jednotnému názoru. "V komisi se nehlasuje, musí dojít k jednotnému závěru," doplnil.

Podle Havlíčka měla komise jediný problém. "Zdrželi jsme se pouze nad čitelností lékařských zpráv, které jsme museli mnohde luštit. Lékařské zprávy jsou psané v rychlosti a každý ví, co to je lékařské písmo," podotkl předseda komise, podle kterého nebylo šetření komise nikterak výjimečné.

"Materiálů k prostudování nebylo proti jiným případům zase tolik, protože Hlinka byl v nemocnici pouze několik hodin," vysvětlil. Podle Havlíčka byli členy komise nezávislí odborníci.

"Jednalo se o primáře Masarykovy krajské nemocnice v Ústí nad Labem nebo primáře z Fakultní nemocnice v Plzni," uvedl s tím, že se jednalo o primáře z chirurgie, ARO, traumatologie a rentgenu.

Vdovu s výsledky seznámili

Jednání se přímo neúčastnila Hlinkova manželka Liběna. "Na účast má právo ten, kdo dal podnět k přešetření nebo koho se případ přímo týká, což není podle vyhlášky paní Hlinková," konstatoval Havlíček. S výsledky šetření ale byla vdova seznámena.

"Přijela se spolu s právníkem pozeptat na výsledky šetření, ale na jednání přímo nebyla," konstatoval Havlíček s tím, že Hlinková čekala v kavárně karlovarského lázeňského sanatoria Sanssouci, kde se v pátek celé dopoledne jednání komise uskutečnilo.

"Ani se přímého jednání komise nedožadovala. Po jednání přišla za námi. Bylo vidět, že je spokojená," uvedl Havlíček na dotaz, jak Hlinková na výsledky reagovala.

"Nechci se k tomu vyjadřovat," uvedl advokát Hlinkové Jiří Polanský na dotaz Práva, jak závěry komise hodnotí. "Budu se držet povinnosti držení mlčenlivosti, paní Hlinková je můj klient," dodal pouze.

Šetření prý nemůže nahradit trestní řízení

Podle Jaroslava Krůška, obhájce řidiče Jaroslava Velety, jehož avie se s Hlinkovým superbem na výpadovce střetla, nemají výsledky šetření krajské komise nic společného s trestním řízením.

"To je věc, kterou krajský úřad nechal provést ve vztahu ke svým podřízeným organizacím," uvedl Krůšek a pokračoval: "Taková komise nemůže suplovat orgány činné v trestním řízení, protože posudek neprováděli soudní znalci, jejichž posudek by mohl soud vzít v potaz," vysvětlil advokát, podle kterého vyšetřovatel již dva soudní znalce z oboru lékařství na návrh obhajoby k vyšetřování přizval.

"Oba se ale sami kvůli podjatosti z šetření vyloučili. Zřejmě měli už před tím co do činění s případem, možná že vypracovávali pitevní protokol," podotkl Krůšek, podle kterého vyšetřovatel nyní hledá jiné dva soudní znalce z oboru lékařství.

Krůšek přitom připomněl, že po vyšetřovateli rovněž žádal vyslechnout veškerý personál záchranky a nemocnice, který přišel od úrazu po úmrtí s Hlinkou do styku.

"Chceme vědět, zda byla zranění Hlinky od počátku neslučitelná s životem, nebo se na smrti podílely další okolnosti," vysvětloval Krůšek. Ten rovněž čeká na posudky soudních znalců z oboru techniky a silničního provozu, kteří minulý týden na místě Hlinkovy nehody prováděli rekonstrukci.

Krajský úřad informace tajil

Krajský úřad a jeho ředitel Roman Rokůsek závěry krajské komise včera tajili s tím, že je zveřejní až v úterý ráno na tiskové konferenci. "Komise proběhla v pátek, ale víc vám zatím neřeknu," uvedl Rokůsek. "Termín setkání komise jsme tajili, protože jsme chtěli získat pro její členy klid pro rozhodování," připomněl. Sdělil, že se komise zabývala případem od telefonického oznámení na záchranku až po tragické úmrtí Ivana Hlinky.

Rokůsek poté, co zjistil, že Právo získalo informace o závěrech komise od jejího předsedy Havlíčka, uvedl: "Předseda komise vám předal informace o výsledcích jednání řekl bych příliš kulantně, takže ten oficiální výstup bude přece jenom trochu jiný," uvedl s tím, že Havlíček neměl právo informace podávat. "Důrazně jsem to Havlíčkovi řekl, že je tu od toho zpravodaj komise," podotkl.

K šetření komise se nechtěl včera vyjadřovat ředitel karlovarské nemocnice Jiří Štefan, který byl navíc překvapen, že je Právo se závěry komise obeznámeno. "Nemám žádnou oficiální zprávu o výsledku šetření, takže se nemohu k ničemu vyjadřovat," uvedl.

O výsledcích jednání komise nic včera dopoledne nevěděl ani šéf karlovarské záchranky Ivo Tukinski. "Nebyl jsem výsledky obeslán," uvedl. "Že ale lékaři nepochybili, to se dalo očekávat," dodal na dotaz Práva.

Podle Havlíčka bude spis se závěry krajské komise nyní předán na ministerstvo zdravotnictví. "Jednu kopii dostane také Česká lékařská komora, tedy její zástupce zvolený ústřední revizní komisí," dodal Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám